Nije mogao disati ,gušio se: Ljekari mu nisu mogli pomoći,ali su mu roditelji spasili život pomoću jedne biljke!

Mladi bosanskohercegovački umjetnik Adi Softić godinama je imao problem sa teškom alergijom – urtikariji (koprivnjače),kako ljekari nisu mogli da mu pomognu ali mu je čuvarkuća spala život.

Rijetke su biljke koje su tako dugo prisutne u narodnoj medicini posebno među ruralnim stanovništvom kao što je čuvarkuća. Još u spisima sačuvanim iz 9. vijeka, kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, u završnom poglavlju stoji: “Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući”.

“Vjerujem da će moja priča pomoći mnogima jer, čuvarkuća je biljka bez nuspojava, može je koristiti svako. Pri tom, lako ju je nabaviti. Meni je pomogla da izliječim tešku alergiju, a svjedoci smo da su danas, alergije najprostranjenija bolest”, rekao je Adi.

Image result for čuvarkuća

“Imao sam urtikariji, tako su barem ljekari zaključili. Bilo je to 1. maja, 2005. godine. Sjećam se kao da je juče bilo. Sjedeo sam s roditeljima, gledao TV. Odjedanput me je počela obuzimati neka nelagodna vrućina. U ušima zujanje, u očima magla. Mantalo mi se.

Stezanje u grudima, grlu. Gubitak daha, užasna panika da ću umreti. Roditelji su mi izmjerili temperaturu. Bila je izuzetno visoka i nije prestajala da raste. Uhvatila me je groznica. Mislili smo da je u pitanju grip. Čak su i ljekari u JU Dom zdravlja Maglaj, pri prvom pregledu posumnjali na grip.

Simptomi su bili “tu negde”. Dobio sam antibiotike, penicilin, malo se situacija smirila. No, pet dana poslije, znatno se zakomplikovala.”

“Počeli su mi oticati zglobovi i vrat, zatim su se po cijelom tijelu razlili nekakvi čudni plikovi. Apsolutno cijelo tijelo je oteklo, kao kada vas pecne bumbar. Pritom sam imao osjećaj hladnoće i ukočenosti, usne su takođe otekle, drhtavica nije prestajala.

I užasno me svrbelo. Tada su mi i dijagnostifikovali urtikariju. Isprobavali su na meni brojne terapije, ali, nijedna nije djelovala. U očima prisutnih vidio sam beznađe. Njihov pogled kao da je govorio: “Ovo je kraj!”

Related image

Pošto terapije nisu djelovale, Adijevi roditelji probali su sa čuvarkućom.

”Roditelji su cijedili listove čuvarkuće. Taj sok smo dodavali u običnu vodu koju sam pio svakodnevno. Ubrzo su se simptomi počeli povlačiti. Izbacio sam tablete iz terapije, ostao samo na čuvarkući. Najlakše ju je oprati i smiksati u blenderu.

Takođe, može se pokiseliti u mlakoj vodi i poslije tu vodu piti. Ne znam kako je djelovala, ali je očistila moj organizam. Zvanično sam bio izliječen i osjećao sam neizmjernu sreću što postoji priroda i što mogu normalno živjeti. Čuvarkuća mi je vratila djetinjstvo, zdravlje, život…

Ali bolest se ponovo vratila.

“Dve godine poslije, isto, iz čista mira alergija je buknula. Čim smo primjetili prve simptome, uključili smo kalcijum i čuvarkuću. Stanje se brzo smirilo. Ovoga puta čak nisam ni kod ljekara išao”, rekao je mladi umjetnik, koji se danas ne koristi nikakve lijekove.

Urtikarija je alergijska kožna bolestova bolest poznata je i kao koprivnjača jer urtike na koži izgledaju kao što koža izgleda kad dođe u kontakt s koprivom.

 

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja