NIJE POLA-POLA: Za uspešnu vezu važan je ODNOS 80:20, a evo kako!

Ljubav i seks

Radite na tome da odnos učinite što više pozitivnim, a ostatak pustite. Ako se nađete u odnosu gde je neravnoteža usmerena ka negativnom, to možda nije najzdravija veza.

Izvor: vijesti.me  |  

Foto: Khanthachai C/Shuttrstock

Foto: Khanthachai C/Shuttrstock

.

Teško je priznati da se veza koja je počela odlično i sa toliko obećanja pretvorila u nešto loše. Kada uđemo u vezu, često nosimo ružičaste naočare, fokusirajući se na sve dobre osobine partnera i zanemarujući njihove greške. Ako primetite ova tri znaka, vreme je da, najblaže rečeno, ozbiljno razmislite da li je ta veza prava za vas.

Nemate ličnu slobodu

Veza ne bi trebalo da se zasniva na kontroliisanju druge osobe, već na davanju jedno drugom potpune slobode i donošenju međusobno usklađenih odluka. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe, a najbolji odnosi su oni u kojima partneri ispunjavaju najvažnije potrebe jedno drugog. Ako otkrijete da vaš partner kontroliše kako trošite novac, s kim se družite, kako se oblačite ili bilo koje druge odluke, shvatite to kao veliku crvenu zastavu.

Ljudi koji žele da kontrolišu svoje partnere nesigurni su u pogledu svoje sposobnosti da zadovolje partnerove potrebe. Plaše se da će sloboda pomoći njihovom partneru da shvati da je život bolji bez veze. Siguran partner ne sumnja u svoju sposobnost da zadovolji potrebe drugih, znaju da ako ih partner ostavi zbog nekog drugog, veza nije ni bila prava.

Vaš odnos 80/20 je isključen

Džon Gotman, poznati istraživač parova, u stanju je da predvidi razvod sa 90% tačnosti. Kako to radi? Gledajući kako partneri međusobno komuniciraju, oni kodiraju njihov odnos pozitivnim i negativnim razmenama. Parovi bi trebalo da imaju najmanje 80% pozitivnih interakcija. Ostalih 20%, prema Gotmanu, možda nikada neće biti rešeno, argumenti koji su prisutni na početku veze verovatno će ostati isti do kraja.

Umesto da se fokusirate na izvore sukoba, cilj bi trebalo da bude povećanje pozitivnih trenutaka. Radite na tome da odnos učinite što je moguće pozitivnijim, a ostatak pustite. Ako se nađete u vezi sa neravnotežom usmerenom ka negativnom, to možda nije najzdravija veza.

Želite da budete sami kod kuće

U lošoj ste vezi kada prečesto želite da vam partner nije u blizini. Počinjete da shvatate da bi život mogao biti lakši i srećniji bez njih. Kada ste oboje prisutni, stvari su napete, dolazi do svađa i osećate se nesrećno. Svako jutro buđenje je užasno, jer su još uvek tu.

Nemojte ostajati u vezi samo zato što mislite da nećete pronaći nikoga boljeg, jer bolje je biti sam. Potrebna je hrabrost da priznate da se veza pokvarila, ali biste se iznenadili koliko snažni i srećni možete da budete sami.

Read More