Ojačajte imunitet uz “Vitaminsku bombu”!

Donosimo vam prirodan lijek zahvaljujući kojim će te ojačati imunitet, napravite ‘vitaminsku bombu’, svoje prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

Sastojci:

– 100 g suhog grožđa

– kora od dva limuna

– 100 g suhih marelica

– 150 g oraha

– 100 g badema

– 100 g suhih šljiva

– 250-300 g meda

Priprema:

Usitnite suho grožđe, bademe i limunovu koru i orahe. Dodajte sok od dva limuna,dobru smjesu pomješajte i dodajte samljevene suhe šljive i suhe marelice.Na kraju dodajte med i opet promješajte. Nakon toga ostanite na tamnom mjestu 1-2 dana.Ovu vitaminsku bombu čuvajte u hladnjaku.

Konzumiranje:

Djeca starija od 3 godine dva puta dnevno konzumirajte po 1 kaškicu,a odrasli 1-2 žlice tri puta dnevno.

Rezultat slika za za imunitet bomba

Od imuniteta zavisi rad svih organa u koliko se hranite ne zdravo, te ste pod stresom smanjuje se zaštitna funkcija organizma za čiji je oporavak potrebno duže vreme.

U koliko primjetite da vam je imunitet opao, te želite pod hitno da ga popravite, probajte ovu metodu

Šta treba uraditi:

Sipajte u lavor hladnu vodu, te u vodu stavite kocke leda! Voda treba biti toliko nastuta da vam pokrije zglobove, zatim stavite noge u vodu na 10-15 sekundi.

U koliko ne možete izdržati hladnoću pokušajte skrenuti misli, gledajući televizor, ili slušajući muziku. Učinite sve što je moguće samo da ostavite noge u hladnoj vodi!

Nakon što vrijeme prođe, izvadite noge te ih obrišite, obujte tople vunene čarape i lezite u krevet.

Kada osetite da ste se zagrejali, možete da skinete čarape.

Osnivač kineziterapije Sergej Bubnovskij, preporučio je ovu hladnu kupku za stopala  svojim pacijentima kako bih popravili imunitet.

Iako je u  apotekama sve više preparata za jačanje imuniteta — narodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu i ipak mislimo da se ne mogu porediti sa onim kupovnim preparatima, nastalim hemijskim procesima.

Image result for led za imunitet

Pileća supa

Nauka čvrsto stoji iza teorije da je pileća supa odlična za podizanje imuniteta. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuhanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u lijekovima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade odnosno smanjuje zapušenost nosa. Udisanje pare vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom. Dakle, mame su ipak bile upravu po ko zna koji put.

 

JogurtProbiotici ili ‘korisne bakterije’ iz jogurta, su zapravo zdrave bakterije koje zaustavljaju razmnožavanje tzv. ‘loših’ bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. crijeva su, kako mnogi tvrde, čovjekov najveći organ imunološkog sistema koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sistem, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

Image result for jogurt

 Bijeli luk


Bezbroj puta ste do sada čuli o zdravstvenim prednostima ove namirnice. Svjež bijeli luk sadrži alicin, sastojak koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo, tj. deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Dokazano je da oni koji ga redovno jneedu imaju znatno manje šanse da obole od gripe ili prehlade. Dodajite ga u svakodnev obroke.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja