Otkrili ste da pričate u snu, pripazite na ovo: To može upućivati na ozbiljne probleme

Autor: F.F

Mnogi ljudi koji razgovaraju u snu često se ne sjećaju tih događaja, a zanimljivo je da ti razgovori mogu varirati od besmislenih izraza do jasnih rečenica i čak vike. Poznavanje razloga iza ovakvog ponašanja može pružiti uvid u vlastito tijelo.

Prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja (AASM), čak 65 posto odraslih i 50 posto djece pričalo je u snu u nekom trenutku svog života. Ovo stanje stručno se naziva somnilokvija i smatra se jednom vrstom parasomnije, što je oblik abnormalnog ponašanja tijekom spavanja. Iako općenito nije opasno, može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme, piše Klix.ba.

Evo nekoliko mogućih razloga zašto biste mogli razgovarati u snu:

Foto: Pexels

Stres

Stres može poremetiti san, uzrokujući češće buđenje i povećanje vjerojatnosti razgovora u snu. Nedostatak sna također može povećati razine hormona stresa poput kortizola.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

Razgovor u snu može biti simptom PTSP-a, osobito ako ste prošli kroz traumatično iskustvo. Noćne more često prate ovaj poremećaj.

Konzumacija alkohola prije spavanja

Alkohol može utjecati na kvalitetu sna, izazivajući fragmentaciju spavanja. Pijenje alkohola neposredno prije spavanja može rezultirati razgovorom u snu.

Napokon riješen misterij ‘pucketanja’ zglobovima: Otkriveno šteti li ova česta navika vašem zdravlju

Apneja za vrijeme spavanja

Razgovor u snu može biti znak apneje, ozbiljnog poremećaja disanja tijekom spavanja koji može uzrokovati prekide u disanju.

Drugi poremećaji spavanja

Različiti poremećaji spavanja, poput parasomnija, mogu rezultirati razgovorom u snu. Ovisno o vrsti poremećaja, možete izvoditi različite aktivnosti dok spavate.

Važno je napomenuti da ako primijetite često ponavljanje razgovora u snu ili ako postoji zabrinutost za vaše zdravlje, preporučuje se konzultirati se s stručnjakom za spavanje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More