Istina o slanini: Evo kako utiče na zdravlje

Pixabay.com

Slanina svoj jedinstveni ukus duguje svinjetini, soli, masti, a ponekad i dodatom šećeru. Neretko je ova prerađevina prodimljena pre nego što dospe u prodaju. Nitrati i nitriti se dodaju kako bi se poboljšao rok trajanja i izgled.

Na svakih nekoliko meseci pojavljuju se tekstovi u kojima se sugeriše da se izbaci iz jelovnika ili da se obavezno ubaci jer je zdrava. Istina je kao i uvek, negde između.

Budući da je slanina bogata proteinima, i siromašna ugljenim hidratima, popularan je izbor za one koji slede keto dijetu. Takođe, može da pomogne u apsorpciji vitamina D i u povećanju energije. U narednih nekoliko minuta otkrijte neke od prednosti ovog proizvoda.

Povećava energiju

Slanina sadrži šest od osam vitamina B, koji su vitalni za rad mozga i energiju. Pored toga, ova prerađevina je dobar izvor prehrambenih masti, koje podstiču sitost i osiguravaju energiju. Većina masti u slanini je mononezasićena, koja sadrži oleinsku kiselinu zdravu za srce.

Poboljšava apsorpciju vitamina D

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su oni koji su jeli obrok sa 30% kalorija iz masti značajno povećali količinu vitamina D koju su apsorbovali. Zapravo, oni koji su uz obrok unosili masnoće apsorbovali su 32% više vitamina D od onih koji su jeli obroke bez masti.

Osim toga, mast u slanini ima zasitnu moć. Zapravo, istraživanja pokazuju da kada potrošač smatra da je hrana ukusna, to može da učini obrok zadovoljavajućim i pomogne u kontroli težine. Dakle, ako posebno uživate u slanini, možda ćete otkriti da vam mala količina pomaže da se osećate sitim.

Slanina i alergije

Iako su alergije na slaninu retke, ipak mogu da se jave. Kao i kod bilo koje druge vrste alergije na meso, ona na slaninu može da se razvije u bilo kojoj fazi života. Ako imate alergiju na slaninu, to bi moglo biti povezano sa alfa-gal sindromom (AGS). Simptomi se javljaju u različitim oblicima, a u retkim slučajevima primetna je i anafilaksija, što je potencijalno po život opasna alergijska reakcija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Nitrati i nitriti koji se koriste za očuvanje slanine takođe mogu da budu uzrok alergijske reakcije. Iako retki, simptomi mogu uključivati glavobolje i koprivnjaču.

Koliko može da stoji? Beskonačno? Teško…

Najbolji način za čuvanje slanine je da ostane neotvorena i u frižideru sedam dana ili u zamrzivaču do četiri meseca. Ostatke pripremljene slanine možete staviti u frižider na četiri do pet dana ili zamrznuti na mesec dana. Iako je teško odrediti temperaturu slanine dok se kuva, cilj je da postane hrskava.

(Visited 5 times, 1 visits today)