Pet saveta za fitnes u dijeti

Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da preveliki napori u fitnesu ne idu uvek u prilog dijeti. Za gubitak kilograma, uz izbor zdravih namirnica i odgovarajućih obroka, biće dovoljno da uskladite primerenu fizičku aktivnost.

Zašto onda ne gubite kilograme ili prebrzo odustajete? Moguće je da činite neke od uobičajenih grešaka koje fitnes stručnjaci opisuju na sledeći način:

Izračunajte kalorije za dijetu

Ako nemate jasnu predstavu kakav je cilj, nećete moći ni da organizujete svoju dijetu i fitnes na pravi način. Dakle, za početak je potrebno da izračunate koliko vam je kalorija dnevno neophodno da biste mršavili u zdravom tempu.

Na vrlo jednostavan način možete odrediti vaš kalorijski broj, a uputstvo pogledajte ovde. Osim toga, ova računica može pomoći i onima koji žele da održavaju zdravu telesnu masu, a vrlo je jednostavna. Ono na šta nutricionisti upozoravaju je dobar raspored namirnica i kalorija, jer nije najzdravije unesti ispod 1500 kalorija dnevno.

Ako izgubite ritam u teretani, ne prekidajte fizičku aktivnost

Svi znamo koliko je teško održati ritam i iz nedelje u nedelju redovno ići u teretanu. Međutim, problem je što u danima kad “nađemo načina” da teretanu izbegnemo, ne otpočnemo druge fizičke aktivnosti. Nisu uvek neophodne naporne vežbe i tegovi. To je samo jedan od mogućih izbora. Blagi džoging ili vežbe koje možete raditi kod kuće po par minuta svakodnevno imaće pozitivne efekte u borbi sa kilogramima, a i mišići će nastaviti da se zatežu. Kad kriza prođe, bićete još spremniji za teretanu.

Šetnja

Neke studije pokazujuju da redovna šetnja može biti potpuna zamena za bilo koji drugi fitnes u dijeti. Poenta je u tome što mnogi naporni sistemi vežbanja  kao što su zumba ili krosfit, mogu biti okidač za pojačani apetit. U tom slučaju, što više trenirate, više i jedete pa se nađete u začaranom krugu. Pokušajte da dužom i oštrom šetnjom zamenite sve druge fitnes programe i pratite kako ona utiče na vaš apetit ali i gubitak kilograma.

Ne nasedajte na ideje o mršavim obrocima

Ako kombinujete dijetu i fitnes, to ne znači da smanjite broj obroka i spremate jela od niskokvalitetnih sastojaka. Manje a mudrije, to je tajna. Izbegavajte slatkiše, alkohol, ali ne i redovne obroke. Birajte zdrave, visokokvalitetne namirnice i strpljivo radite ka boljim rezultatima.

Izbegavajte sportska pića

Čuvajte se svih “skrivenih” kalorija, pa i onih primamljivih sportskih pića u kojima uživaju mišićavi momci u teretani. Setite se da u takvim napicima može biti i prilična količina ugljenih hidrata.  Bolji izbor je obična voda ili voda sa minimalno dodatnih minerala.