Postizanje hormonalne ravnoteže ishranom

Hormoni se mogu normalizovati unošenjem većih količina određenih namirnica i smanjenjem unosa namirnica koje nepovoljno utiču na hormonalnu ravnotežu.

Eksperti veruju da je najbolje uvesti način ishrane koji je fokusiran na umereno do veće unošenje određenih vrsta proteina, umereno unošenje masnoća (zdrav izvor masnoća) i visok unos povrća i voća, dok bi unošenje određenih vrste ugljenih hidrata trebalo ograničiti.

Praćenjem ovog tipa ishrane, funkcionisanje određenih ključnih hormona će biti potstaknuto, što će uticati na iščezavanje češžnje za većinom namirnica, takođe će te manje unositi brzu hranu. Ove preporuke nisu striktan način ishrane ali bi se pravila trebalo pridržavati tokom čitavog života.

Namirnice koje treba redovno unositi:

Voće i povrće – pomaže u promeni T4 u T3 (aktivniji oblik tiroidnog hormona)

Proteini – namirnice bogate proteinima će povećati nivo insulinu sličan, faktor rasta-1 (IGF-1), i hormona sličnog adrenalinu – dehidroepiandrosteron (DHEA), koji stupa u reakciju sa neželjenim efektom kortizola u telu, snižava visok nivo insulina i pomaže u transformaciji T4 u T3.

Masnoće – (uključujući i saturisane masnoće) – normalan nivo masnoća potstiče funkcionisanje svih polnih hormona kao i hormon rasta (HGH), ipak treba voditi računa da u preterano velikim količinama, masnoće snižavaju nivo HGH i tiroidnim hormonima.

Voda

Namirnice koje treba izbegavati

Žitarice i cerealije – treba smanjiti unos ovih namirnica jer svaki put kada poraste nivo insulina u krvi zbog unošenje ovih namirnica bogatih glikolima nivo ostalih hiperglikogenih hormona kao što su DHEA, HGH, testosteron, estradiol i glukagona pada. Žitarice vezuju stereoidne hormone u crevima, što onemogućava njihovu resorpciju u krvotok.

Mlečni proizvodi – ljudski organizam ne može potpuno da razgradi proteine iz melečnih proizvoda jer odrastanjem gubimo enzim zadužen za razgradnju ovih proteina. Sir je namirnica koju je teško svariti.

Šećer – prerađena hrana, bogata šećerom ne daje energiju, naprotiv čini vas umornim. Med je bolji od šećera ali i on utiče na nivo insulina, dovoljno fruktoze je moguće uneti voćem.

Kafa – dehidrira telo, snižava nivo melatonina tokom noći a uvećava koncentraciju kortisola.

Alkohol kod muškaraca povećava nivo estrogena ( što vodi uvećanju grudi), deluje i na uvećavanje prostate.

Prirodan pristup

Možete potstaći nivo HGH prirodno:

– unošenjem značajnih količina kalorija konzumiranjem voća, povrća, jaja, mesa – pogotovo živinskog porekla i ribe

– izbegavajte alkohol, sirće i pića sa kofeinom