Nega kože u 40-toj

Vreme prolazi, telo se menja a oko 40-te godine života to postaje očigledno. Koža gubi tonus, kompaktnost, menja se pigmentacija kože, javljaju se bore. Na sve ove promene utiču i spoljašnji faktori od kojih se mlađa koža uspešno brani. Sa godinama na koži se mogu pojaviti akne, ona može postati suva, može pojačano da luči, javljaju se bore ali se na sve ove promene može uticati jer je koža organ koji se stalno obnavlja i menja.

U zreloj koži postepeno dolazi do atrofije, usporava se međućelijska izmena materija, zbog čega se na površini kože nakuplja veća količina rožnatih ćelija, slabi aktivnost fibroblasta koji proizvode kolagen i elastin. Usporava se površinska cirkulacija, smanjuje se količina vode u tkivu kože, kao i količina magnezijuma i fosfora. Kože postaje osetljivija i podložnija infekcijama, sporije se obnavlja.

U menopauzi se u zavisnosti od hormonalnih promena koje se tada dešavaju usled povišenog nivoa androgenih hormona javlja ili masna koža i akne ili ako je njihov nivo snižen suva koža usled čega se brže pojavljuju bore. Na sve ove promene koje se javljaju u zelom životnom dobu se može uticati na više načina.

Akne – zahtevaju temeljno čišćenje kože lica ujutru i uveče, kako bi se površina kože i otvori lojnih kanalića oslobodili od svih nečistoća. Treba izegavati čišćenje agresivnim proizvodima koji nadražuju i isušuju kožu jer oni potstiču pojačan rad lojnih žlezda i povećeno lučenje sebuma zbog pokušaja da se poboljša hidrolipidni film kože. Ishrana je takođe bitna ali je svako slučaj zaseban pa treba kroz jedan kraći vremenski period pratiti koje namirnice izazivaju pogoršanje stanja kože. Lice treba štititi od sunca ali isto tako i od laka za kosu, jer on sadrži materije koje tiho oštećuju kožu. Za negu kože treba koristiti hidrantne kreme, bez previše masnih sastojaka, koji zatvaraju pore i sprečavaju normalno pražnjenje lojnih kanala. Redovnim pilingom i to blagim koji ne nadažuje kožu pomaže koži da se brže obnavlja.

Bore – za pojavu bora presudan uticaj opet imaju hormoni jer utiču na međućelijsku razmenu materija, proizvodnju elestina i kolagena, uzrokuju suhoću kože, promenu pigmentacije i pojavu bora. Korišćenje kozmetičkih preparata protiv bora vidno povoljno deluje na kožu ali pomaže i zdrava ishrana, izbegavanje stresa i umereno sunčanje. Tržište je bogato kremama protiv bora, treba birati one koje sadrže aktivne sastojke koji imaju dokazano dejstvo protiv bora a to su:
Retanol – ubrzava odstranjivanje mrtvih ćelija sa površine kože koje zatvaraju pore i usporavaju proces obnavljanja kože, bore izgledaju manje a koža ima svežiji izled.
AHA ili voćne kiseline – imaju blagi piling efekt.
Koenzim Q10 se koristi kao antioksidans, potstiče stvaranje novih ćelija što znači da poboljšava kompaktnost i čvrstinu kože.