Kontracepcija za muškarce

Odavno se najavljuju pilule za kontracepciju koje će koristiti muškarci slične onima koje koriste žene, ali prva sredstva za kontracepciju koja će se pojaviti na tržištu najverovatnije neće biti hormonalna.

FDA (Food and Drug Administration) je odobrila nehormonalno kontraceptivno sredstvo namenjeno muškarcima nazvano IVD ( Intra Vas Device ), koje zaustavlja kretanje spermatozoida.

Istraživanja koja su vršena prvo nad životinjama a zatim i nad 90 muškaraca su potvrdila njegovu delotvornost bez loših sporednih efekata koje izazivaju kontraceptivna sredstva izrađena na bazi hormona.

Ova mala naprava jednostavno funkvioniše tako što komplet cevčica blokira kretanje spermatozoida kroz tubu kojom se sperma kreće ka izlazu, nazvanu vas deferens. S obzirom da se radi o napravi a ne o pilulama kojima se manipuliše hormonima, muškarci ne moraju da brinu da će dobiti akne, dobiti na težini, ili će im opasti seksualna želja.

Tokom prvog ispitivanja delotvornosti IVD-a kod 30 muškaraca, efekat je bio 100% tj. u spermatozoidnoj tečnosti ili nije bilo uopšte spermatozoida ili ih je bilo suviše malo da bi izazvali trudnoću. Ispitivanja kod majmuna su pokazala da naprava gubi delotvornost posle 7 meseci korišćenja, kod ljudi izdržljivost aparata nije testirana jer je otklanjana već sledećeg dana.

Ovakva metoda kontracepcije bi otklonila potrebu za vezeoktomiju, hiruršku intervenciju koja traje 15-tak minuta, kojom se zatvara vas deferens a za koju se opredeljuje 500,000 Amerikanaca, kako bi se oslobodilo upotreba kondoma. Vazeoktomija je zahvat koji muškarca trajno čini neplodnim.

Razloge za korišćenje ovakve naprave za kontracepciju je opisao jedan od muškaraca koji je učestvovao u ispitivanju rečima da se opredelio zbog toga što njegova žena nije htela da koristi pilule za kontracepciju, za šta je nije krivio jer kaže da ni on ne bi pristao da mu pilule na bazi hormona prave haos od organizma a s druge strane ostala sredstva za kontracepciju su im kvarila najintimnije trenutke.