Prirodno parfemisanje kuće

Mirisan dom ne mora da zavisi od osveživača vazduha i mirišljavih sveća. Postoji toliko trikova koje su čak naše bake koristile da bi svoj dom učinile prijatnijim.

Na primer, sirće i voda u nekoliko činijica raspoređenih po sobi ukolniće miris duvanskog dima, a ukoliko ih stavite u keramičke posude za ovlaživanje prostorije ili okačite na radijator, nećete imati problem sa suvim vazduhom.

Na tihoj vatri prokuvajte malo karanfilića, pomorandžine kore, mlevenog cimeta, ekstrakta vanile i svežeg đumbira.

Da cela kuća ne miriše na jelo koje ste kuvali, u čistom tiganju pomešajte cimet i šećer i ostavite nekoliko minuta na tihoj vatri dok ne puste miris.

Odeća, ćebad i ostali tekstilni proizvodi koji mirišu na buđ i vlagu: najbolji lek je prevencija. Ako je prekasno za sprečavanje, stavite čistu votku u prskalicu i poprskajte odeću. Najbolje je da odeću prevrnete, da biste prečili eventualne fleke. Okačite da se osuši.

Zavirite u stan Dženifer Aniston od šest miliona dolara (VIDEO)
Skandinavske kuće (VIDEO)
Crvena otvara apetit, a plava smiruje
Jake mirise hemikalija koje neštedimice koristimo u čišćenju kuće ublažiće kora od pomorandže ili limuna koju ćete na kratko ispeći.

Kada frižider počne da se oseća, posle uobičajenog pranja, prebrišite sve police i vrata mešavinom vode i sirćeta (50:50) pa ponovo prebrišite pamučnom krpom sa malo ekstrakta vanile.

Još jedan dobar način korišćenja ekstrakta vanile: kašiku vanile stavite u šolju vode, pa stavite u mikrotalasnu na tri minuta. Obrišite ostatke sa zidova rerne i uživajte u čistoći.

Drugi lek bi bile zgužvane novine. Stavite ih sa odećom, i novine će da pokupe sve mirise ustajalosti. Novinski papir bi trebalo da stavite i u sve cipele da bi zadržale oblik, ali i da biste se rešili vlage i mirisa.

Rastvorom od pola sirćeta i pola vode možete zameniti skupa sredstva za čišćenje stakla, a osvežićete i vazduh u kući.

Naslage u odvodu mogu da zamirišu – sipajte nekoliko kašika sode bikarbone u odvod, pa sipajte pola šolje sirćeta. Isperite vrelom vodom.

imgŠreder za otpatke u kuhinji će mirisati ako sipate vruću vodu, pa stavite koru od pomorandže ili limuna da je isecka.

Uporni neprijatni mirisi u kući: naprskajte peškir sirćetom da postane vlažan (blago, ne mora da kaplje) i razmašite se po smrdljivoj sobi. Neprijatni mirisi će garantovano nestati.

Uklonite neprijatan miris iz tepiha tako što ćete ih poprskati sodom bikarbonom, ostaviti 10-15 minuta, pa usisati.

Kućne biljke su savršen način da sprečite neprijatne mirise i pri tom ukrasite kuću.