Pronađen način da se srce izliječi samo čak i posle infarkta!

409

Za sve one koji pate od kardiovaskularnih bolesti, osmišljena je terapija koja će našem najvažnijem organu pomoći da se vrati u prvobitno stanje i da se oporavi, čak i ako je došlo do srčanog zastoja.

 Milioni ljudi širom planete žive sa značajno oslabljenom srčanom funkcijom stanjima za koje do sada nije bilo lijeka. Međutim to više nije slučaj tim naučnika s Oxforda i UCL-a pokrenuo revoluciju koji će promjeniti mnoge živote.

Oni su osmislili tretman koji će srcu omogućiti da se nakon infarkta, zacijeli i oporavi kao od šale! Uz pravi podsticaj srčani mišić može vrlo brzo da se obnovi sam od sebe,prirodnim putem.

Akademski stručnjaci sada rade na ubrzavanju ovog procesa,a očekuju da će njihovo otkriće dovesti do potpuno nove generacije lijekova za ovakve bolesti u svemu tome mu pomaže jedan protein.

Čisto da pojasnimo,kako dolazi do zastoja srca!

Ovakvo stanje, dolazi nakon infarkta miokarda, kada srce postaje sve slabije i nesposobnije da “pumpa” krv koje treba da kruži kroz cijeli organizam. Istraživanja su pokazala da etvrtina pacijenata koji su dobili dijagnozu oslabljene srčane funkcije premine u narednih 5 godina, malo medikamentoznih tretmana ili operacija koji mogu da uspore i poboljšaju ovaj proces.

Image result for srce

U svojim eksperimentima u laboratoriji,znanstvenici su otkrili da nakon srčanog udara srce prirodnim putem krene da zacjeljuje jer izgrađuje nove limfne sudove, a oni su ključni za transport mrtvih ćelija kao i bakterija, a samim tim i reparaciju srca. Ovaj proces koji je u potpunosti prirodan, toliko spor, da najčešće ne dođe do opravka te često bude kasno za organizam.

Ipak, ovaj proces je mogućeubrzati ali uz pomoć proteina po imenu VEG FC.Naučnici samtraju da će vrlo brzo uspjeti da razviju proteinsku terapiju koja bi podstakla srce da se u potpunosti oporavi u što kraćem roku.

– Dokazali smo da kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar, uz pravi stimulans, može da dođe do fantastičnih rezultata. Pomoću ovog proteina aktivira se limfni sistem koji tjera srčani mišić da se zacijeli. Pritom da sva načinjena šteta od infarkta bude svedena na minumum, a da se funkcija pumpanja krvi u značajnoj mjeri poboljša – rekao je oksfordski profesor Pol Rajli.

Njegova kolegica sa UCL-a, Linda Kloc smatra da dobijeni rezultati predstavljaju ogroman i uzbudljivi korak u budućnosti regenerativne medicine, omogućit će otkrivanje mehanizma kako da se, nakon traume, zacijele i drugi organi.

Image result for infarkt

Ponekad simptomi srčanog udara mogu biti jako složeni te ih se ne može odmah prepoznati.

Mr sc.med dr Ognjen Gudelj, internista – kardiolog, objašnjava kako ti simptomi izgledaju.

Simptomi srčanog udara

– Simptomi srčanog udara ne moraju da se pojave svi odjednom. Prvi simptomi se mogu manifestovati kao osjećaj bola u grudima, neugodan pritisak iza grudne kosti, bol u sredini grudnog koša koji pacijent najčešće opisuje kao da im je neko sjeo na grudi. Širenje bolova u lijevo rame, lijevu ruku, lijevu stranu vrata. Osjećaj mučnine i nedostatka vazduha, omaglice, naglo pomračenje vida, kao i nesvjestice – ističe doktor.

Kašalj može da bude prateći simptom, zatim naglo znojenje, mučnina kao i gubitak apetita, pa i povraćanje.

– Važno je da se zna da srčani udar nije trenutni događaj već stanje koje se razvija od četiri do šest sati i svaki minut je dragocjen. Najveći broj oštećenja nastaje u prvom satu. Srčani udar nekad može da prođe i bez simptoma, i tada je riječ o “tihom srčanom udaru” – kaže ljekar.

Ako ste primjetili pomenuti simptomi najbolje se javiti doktoru!
– Posebnom riziku su izloženi kardiološki pacijenti ili dijabetičari – dodaje.

SIMPTOMI KOD ŽENA

– Od 25 do 50 odsto žena neće imati simptomatologiju bola kod srčanog udara istu kao muškarci, već će je opisati kao tjeskobu u grudima – napominje ljekar.

Image result for infarkt

NAJBOLJA PREVENTIVA

– Ovdje se podrazumeva redovno kontrolisanje sistematskim pregledima mlađe populacije jednom godišnje, dok osobe starije od 60 godina treba da na šest mjeseci rade pregled EKG-om i da se konsultuju sa internistom. Potrebno je da dijabetičari odlaze na redovne kontrole jer spadaju u ugroženiju populaciju kad je riječ o povezanosti srčanog udara i njihove osnovne bolesti – savjetuje kardiolog.

Vodeći uzrok srčanog udara, astme u vašoj kući!

8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, u organizam i izbjegnete bolesti!

1. Svaki dan provjetrite svaku prostoriju domu

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje, zbog toga će i vazduh biti svežiji i čistiji jer u njima se nalazi manje toksina i zagađivača.

3. Umjesto dezodoransa u limenoj boci,koristite rol-on!

4. Tokom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju biti stalno uključeni u struju!

5. Na tepisima se skupljaju gljivice dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, stoga ih redovno usisavajte i nosite papuče.

6. Kada ulazite u kuću skinite obuću,, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po celoj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt sa njima

7.Sušite odjeću vani u koliko to niste u mogućnosti, otvorite prozor!

8. Mjenjajte zavjesu u kadi jer se buđ na njoj razvija nevjerovatnom brzinom.

Istraživanja pokazuju da zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolesti u Evropi.

Image result for infarkt

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja