SAVETI ZA BOLJI IMUNITET KOD DECE: Ruski doktor upozorava na opasnosti koje vrebaju u tržnim centrima i igraonicama

Naša javnost je nedavno upoznata sa dr Komarovskim, pedijatrom iz Harkova koji edukuje roditelje na teritoriji celog bivšeg SSSR-a. Teme koje obrađuje su raznovrsne, od uređenja sobe, preko svih mogućih roditeljskih strepnji, dečjih bolesti, životnih situacija sve do udara groma.

Dr Jevgenij Komarovski, ruski pedijatar
Dr Jevgenij Komarovski, ruski pedijatar

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku, i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug. Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo mi šta bi trebalo a šta ne iako se toga manje-više ne pridržavamo. (Otkuda onolika deca po tržnim centrima?)

“Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmeh.”

Kao prvo i osnovno u cilju zaštite od virusnih infekcija, dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve. „Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on. Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gde hrle u igraonicu „pošto je napolju hladno“. Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti: „Danas nismo bili napolju.“ „Zašto?“ „Paaaa, hladno je.“ Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku „maltretiranje deteta“ ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dete lepo obučeno pa ne može napolje (lično čula više puta, poslednji put na roditeljskom prvaka!).

Deca. jesen
Deca. jesen

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra: