Slušajte svoje tijelo: Sedam ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima

Slušajte svoje tijelo: Sedam ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Rana dijagnoza generalno je ključna za zdravlje. U tome nisu iznimka ni vaši bubrezi. Ključno je znati prepoznati prve znakove da nešto nije u redu, zato pogledajte koji su najčešći simptomi zbog kojih biste trebali posjetiti doktora.

Posebno je bitno voditi brigu o svojim bubrezima kako starite. Dokazano je da je u starijoj dobi zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe. Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za kompletno ljudsko zdravlje stoga je briga o njima – neophodna! Koji su to simptomi koji nagovještavaju da nešto nije u redu?

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tekućine koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih dijelova vašega tijela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme s bubrezima.

2. Promjene u urinu

Trebali biste primijetiti promjene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadaća bubrega, stoga je posve logično da promjene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima.

Neke od promjena koje možete primijetiti, a koje signalizuju na moguće probleme, su:

  • uriniranje je bolno
  • postoje tragovi krvi u urinu
  • uriniranje je postalo rijetko
  • budite se tijekom noć i po nekoliko puta kako biste urinirali

3. Mučnina i povraćanje

Posve je razumljivo da osjećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne tvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše tijelo pronalazi načine da izbaci toksine i to često – povraćanjem.

4. Osjećajte pretjeran umor

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu, prenosi Ordinacija.

5. Anemija

I anemija je povezana s nedostatkom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Zato, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega.

6. Svrbljivi osipi

Kada štetne tvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultovati promjenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože. Stoga, čak i ova pojava za koju često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je u pitanju zdravlje vaših bubrega.

7. Loš okus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumilšu u vašem tijelu. To može uzrokovati okus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema siti okus. Sve to utiče i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

Broj pregleda:
988

Komentari

komentara

2020-04-10
Aura RedakcijaOriginal Article