Ako vam je hrapava koža nadlaktice, krenite obavezno na specijalističke pretrage!

Ako vam je hrapava koža nadlaktice, krenite obavezno na specijalističke pretrage!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Gluten je sastojak mnogih proizvoda – ječma, pšenice, hljeba, tjestenine, supe, salata i mnoge prerađene hrane.

Možda ljudi nisu najbolje upućeni u to šta se može desiti ako previše konzumiraju hranu koja sadrži gluten. To se zove nepodnošenje glutena, koja dolazi sa nekim ozbiljnim nuspojavama.

Na primjer, na tijelu osobe koja pati od netolerancije glutena pojavljuje se kao hrapava koža (“guščija koža”) na prednjem dijelu ruku. To znači da vaš probavni sistem radi loše i ne apsorbira onoliko koliko treba, ukazujući na nedostatak vitamina A.

Osim toga, možete doživjeti mnogo drugih simptoma poput nadutosti stomaka, zatvora, proliva,… Osjećaćete se iscrpljeno nakon konzumiranja proizvoda koji sadrži veliku količinu glutena, imaćete nepodnošljive glavobolje i sl.

U najgorem slučaju, postoji mogućnost od neplodnosti, PMS i stvaranje policističnih jajnika. Bol ili upala u koljenima i ostalim zglobovima, neravnoteža u raspoloženju i drugi neurološki simptomi mogu biti znak da vam gluten uopšte ne prija.

Ovi simptomi često mogu insinuirati i nešto drugo, ali zato je važno da prvo odete na pregled i ustanovite da li vam prija gluten ili je riječ o drugim bolestima. (srbija.danas.rs)

Broj pregleda:
3.136

Komentari

komentara

koža nadlaktica zdravlje 2020-04-10
Aura RedakcijaOriginal Article