Stručnjaci otkrili koliko bi žene trebalo da čekaju pre nego što imaju odnose NAKON POROĐAJA!

Ljubav i seks

Stručnjaci otkrivaju koliko dugo žene čekaju na se*s nakon porođaja – neki kažu da je preporučenih šest nedelja predugo za čekanje, dok drugi misle da je prerano.

Izvor: Zadovoljna.rs/Katarina Milovac  |  

Ilustracija; Foto: Shift Drive/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Shift Drive/Shutterstock

.

Iako se većina žena oporavlja od porođaja u roku od osam nedelja, oporavak može potrajati mnogo duže. Upravo zbog toga 46 odsto žena odlučuje da nakon porođaja sačeka duže od preporučenih šest nedelja pre se*sa.

Stručnjaci “Daily Health Group” anketirali su 478 majki koje su rodile i imaju najmanje jedno dete mlađe od pet godina kako bi otkrili koliko se brzo žene vraćaju penetrativnom se*su, kao i nepenetrativnom se*su i masturbaciji nakon porođaja, prenosi “The Mirror”.

“Period od šest nedelja je prilično proizvoljan”, rekla je Rebeka Amaru, ginekološka sestra.

“Oporavak je veoma promenljiv. Ovo je toliko individualno iskustvo za žene da je zaista teško postaviti pravila. Utvrđeno je da je 24 odsto majki čekalo do šest nedelja nakon porođaja, dok je još 46 odsto čekalo šest meseci, godinu ili više pre nego što se vrati se*su”.

Kejti Propst, uroginekolog sa Univerziteta u Južnoj Floridi, rekla je: “Oporavak svake žene je individualan iz toliko različitih razloga. Prvo želite da vam lekar odobri nastavak se*sualnih odnosa. U proseku, žene čekaju oko 10 nedelja, 11 odsto čeka između tri i šest meseci, tri odsto čeka između sedam i 12 meseci, a još dva odsto čeka godinu ili više pre nego što se vrate penetrativnom se*su”.

Jedna mama je rekla: “Dobila sam zeleno svetlo od svog doktora da ‘proslavim’ sa svojim partnerom posle četiri nedelje. Moj partner je bio veoma nežan sve vreme, što je pomoglo”. Druga mama je dodala: “Nisam htela ni da razmišljam o tome ili da to uradim sve do sedam meseci nakon rođenja našeg prvog deteta. Prošle su četiri nedelje od mog porođaja i carskog reza i još uvek imam jak bol i infekciju od reza, tako da je se*s za sada veliko ‘ne'”.

Skoro četvrtina žena je doživela bolan se*s nakon porođaja, a ovaj simptom je potrajao u proseku 20 nedelja. Bol i pritisak u karlici takođe pogađaju oko jednu od četiri mame i obično traju 14 ili 15 nedelja. Ekspert grupe za svakodnevnu zdravstvenu zaštitu je rekao: “S obzirom na dugoročnu prirodu ovih simptoma, nije iznenađenje da mnoge žene odlučuju da sačekaju. Pored pritiska u karlici i bolova u leđima, žene koje doje mogu takođe da dožive hormonalne promene koje smanjuju se*sualni nagon i doprinose bolnom se*su”.

Studija je pokazala da žene čekaju oko devet nedelja da imaju nepenetrativni odnos sa partnerom i 13 nedelja da masturbiraju.

“Ono što utiče na povratak žena se*su je komplikovano”, rekao je dr Propst.

“Postoji veliki kulturološki pritisak da se vrati se*su. Ali, kao i u svakom drugom trenutku u životu, ako žena nije se*sualno aktivna i sasvim je u redu s tim, nema razloga da se stvari menjaju”.

Read More