Dr Delić objasnio zbog čega su puni domovi zdravlja i razjasnio: Entero virusi se prenose najčešće fekalno-oralnim putem; inkubacija traje 2-14 dana…

Zdravlje

Ambulante su poslednjih dan pune pacijenata sa visokom temperaturom. O kojim je sve virusima reči i zbog kojih simptoma morate da se obratite lekaru, pitali smo infektologa prof.dr Dragana Delića.

Prva/M.K.  |  

.

“Ovde se zaravo radi o „letnjem gripu“. To je termin koji koriste laici, ali i koriste lekari. Iza tog tzv. letnjeg gripa kriju se enterovirusi. To je jedna brojna familija virusa, recimo to su koksaki virusi, grupe A i grupe B, sa 30 serotipova ili podipova. Tu su ehovirusi sa 34 serotipova i tu su novi enterovirusi koji se obeležavaju brojevima od 68 do 71. Znači, to je velika grupa virusa koji se prenose najčešće fekalno-oralnim putem. Naime, bolesnik u fazi te bolesti i posle toga izlučuje virus putem stolice 5 do 8 nedelja, a neki čak i duže ako su imuno kompromitovani. Sa tom stolicom oni kontaminiraju, s obzirom na naše higijenske, lične i kolektivne navike, kontaminiraju i svoje prste, kontaminiraju hranu, kontaminiraju vodu. I sad druga osoba putem usta unese tu hranu, vodu ili kontaktom, ne opere ruke i tako infekcija kruži. Vrlo retke su infekcije respiratornim, kapljičnim putem, znači to je moguće, ali dominantna je fekalno-oralna infekcija, objašnjava dr Delić.

Doktor ističe da inkubacija je obično od 2 do 14 dana.

“Pošto ovi virusi imaju afinitet ili tropizam prema gotovo svim tkivima i organima koji postoje u nama, klinička slika ovih infekcija je dosta šarena, ali najčešće, kao i kod drugih infektivnih bolesti, 50-80% prođe asimptomatski, kako bih rekao, na nogama. Ovi ostali prođu manifestno i to kada je manifestno, prođe kao recimo letnji grip sa povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima, to se odleži i sve lepo prođe bez nekih posledica. Međutim, doktor ističe da u nekim situacijama bolesnici dobiju meningitis – zapaljenje moždanih ovojnica, zatim ospu, dijareju…”

Šta raditi u tom slučaju i zbog kojih simptoma je neophodno da se javite lekaru, pogledajte u video-prilogu:

Read More