Učenje u prirodi: bolji rezultati i odlična koncentracija

Foto: Profimedia

Poznato je da je boravak u prirodi izuzetno koristan za psihički i fizički razvoj, a nedavno je i dokazano da smo kreativniji i bolje pamtimo, ako više vremena provodimo u okruženju zelenila.

Ukoliko se pripremate za ispit i grozničavo učite, potrudite se da svakoga dana odvojite najmanje sat vremena za boravak u prirodi.

Tamo probajte da zaboravite nakratko na sve obaveze, isključite kompjuter i mobilni telefon, opustite se i osvežite um. A, možete i da ponesete skripte, knjige, laptop ili tablet, pronađite skriveno i tiho mesto u obližnjem parku i bacite se na učenje!

Grupa američkih naučnika sa Univerziteta u Kanzasu nedavno je izvela eksperiment sa 60 studenata, koje su poveli na četvorodnevno planinarenje prenose Večernje novosti 16. juna 2014. godine.

Polovina ispitanika je pre odlaska uradila test kreativnosti, a ostali posle boravka u prirodi. Naučnici su otkrili da su studenti iz druge grupe postigli za čak 50 procenata bolje rezultate.

“Svakodnevno smo izloženi brojnim tenzijama, a boravak u prirodi opušta, odmara, vraća dobro raspoloženje, pa se i kognitivne funkcije značajno popravljaju – objašnjava autor istraživanja, profesor An Ešli.