Koji je najbolji način da se ubiju mikrobi na kuhinjskom sunđeru

Foto: Profimedia

Domaćice koriste sunđer nedeljama u kuhinji, a pritom ne sumnjaju koje su sve opasne bakterije nataložile na njegovoj površini. Testirajući u laboratoriji, naučnici su pronašli tri opasne bakterije: salmonelu, ešerihiju koli i pseudomonas.

Osim što su pronašli šta se to krije u kuhunjskom sunđeru, naučnici su testirali i koja je najbolja metoda kojom ove bakterije nestaju. Pored brojnih pokušaja pranja sunđera u mašini za veš, mašini za sudove, mikrotalasnoj, potapanjem u sirće, otkrili su koje sredstvo ubija mikrobe, a vaš sunđer ostavlja dezinfikovanim za dalju upotrebu.

Iako možda mislite da je u pitanju skupa hemijska supstanca, odgovor je nešto što sigurno svi imate kod kuće – izbeljivač.

Potrebna vam je mešavina od oko 20 ml izbeljivača na pola litra vode u kojoj ćete ostaviti natopljen sunđer pet minuta. Zahvaljujući ovoj mešavini, naučnici su ustanovili da su salmonele i bakterija ešerihija koli skoro potpuno (99,9 odsto) nestali sa sunđera. Isprobajte i budite bez bojazni da će se neka od ovih bakterija preneti preko sudova do vašeg organizma.

Koliko često treba da menjamo posteljinu, sunđere, krpe i peškire pročitajte ovde, a savete za blistavu i mirišljavu kuhinju ovde.