Ulje crnog kima je lijek za mnoge vrste raka – Evo kako djeluje!

Ulje sjemena crnog kima sprečava aktivnost stanica raka i može čak uništiti i više vrsta stanica raka. Prema znanstvenim istraživanjima, ulje sjemena crnog kima (Nigella sative) snažno je u liječenje karcinoma kod životinja i može biti učinkovito kao i neki lijekovi protiv raka. Sjeme crnog kima i timokinon, koji je njegov ekstrakt, ima moćne prednosti za niz upalnih bolesti, uključujući karcinom mozga, rak debelog crijeva, rak prostate, limfom, rak želuca, rak kostiju, rak dojke, rak vrata maternice, rak gušterače, rak melanoma i raka jetre.
Sjeme crnog kima je istraženo već desetljećima, međutim studije o ljudima su vrlo rijetke. Unatoč činjenici da je ovo sjeme pokazalo korisno protiv raka, još uvijek nije prepoznato kao korisno.

Sjeme crnog kima se koriste za liječenje raka godinama

U dvije različite studije iz 2011. godine, istraživači iz Saudijske Arabije i Kineza potvrdili su da ovo ulje ima svojstva protiv karcinoma i da je sigurno za upotrebu. Dodao je da se ovo ulje koristi stoljećima kao dio tradicionalne medicine.

 

Nije jasno što leži iza anti-kancerogenih svojstva ovog ulja. Ipak, nekoliko je studija pokazalo da timokinon u antioksidansu poboljšava obrambeni sustav tijela. Ovo ulje izaziva apoptozu, što znači da pomaže tijelu da se sustavno riješi nezdravih stanica, nepotrebnih stanica i starih stanica bez ispuštanja toksina u tijelu. Ovo ulje također regulira akt stazu, što znači da regulira proces koji upravlja preživljavanjem zdravih i stanica raka.

Med isjeme crnog kima rade zajedno

U Egiptu je provedena studija o životinjama u kojoj je znanstvenik proučavao efekte koje žitarice Nigella i pčelinji med imaju na oksidativni stres i na rak koji je nastao izlaganjem štakora snažnim karcinogenima. Štakori su podijeljeni u četiri skupine. Jednoj je skupini dana ulje sjemena crnog kima i med. Druge skupine dobile su samo crno sjeme ili samo med. Skupina sa samo crnim sjemenkama pokazala je 80% zaštite od stvaranja raka i oksidativnog stresa. Međutim, oni koji su dobili med i ulje imali su 100% zaštitu od stvaranja raka i oksidativnog stresa i upalnih odgovora.

 

Ovo ulje je moćna pomoć radioterapijama

Prema istraživanju iz 2014. koju su proveli turski istraživači, ulje može pomoći ljudima koji dobivaju radijacijsku terapiju. Pacijenti koji prolaze kroz zračenje pate od ozbiljnih nuspojava. Štakori su bili izloženi zračenju, a jedna grupa primila je jedan gram ovog ulja za svaki kilogram tjelesne težine, a drugoj skupini8 su davali otopinu soli. Prema rezultatima, crno ulje ima antioksidativne učinke i smanjuje stresne markere. Ti štakori koji su dobili ovo ulje bili su zaštićeni od nekih negativnih učinaka zračenja.

U drugoj studiji iz 2012. godine, istraživači su analizirali učinak na ekstrakt sjemena na miševima koji su bili izloženi gama zračenju. Oni su testirali skupinu miševa bez tumora i skupinu sa tumorom. Miševi su dobili ulje prije zračenja. Rezultati su pokazali da su miševi zaštićeni od oštećenja  crijeva, mozga, slezene i jetre. Znanstvenici su zaključili da se ovo ulje može koristiti za ljude jer pruža zaštitu od neželjenih nuspojava i protiv oksidativnog stresa.

 

Ovo ulje uništava stanice raka jetre i interferira s nekontroliranim rastom stanica

U istraživanju iz 2013., indijski istraživači istražuju timokinon, spoj dobiven iz crnog sjemena. Proučavali su štakore s rakom jetre. Jednoj je skupini dana obična voda i druga voda koja je sadržavala 0,01% timokinona. Šesnaest tjedana kasnije izmjerili su markere tumora, marker ozljede jetre i nodule karcinoma jetre i otkrili da su ti štakori koji su dobili timokinon značajno smanjili veličinu njihovog tumora. Istraživači su zaključili da timokinon pomaže protiv raka budući da ima sposobnost spriječiti proliferaciju stanica raka.

Još jedno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je da su med i ulje učinkoviti u smanjenju održivosti stanica raka jetre. Također su poboljšali antioksidacijski status stanica i potaknuli rast stanica smrti raka.

Crno ulje ulja uklanja stanice raka pluća

Prema istraživanju provedenom 2014. godine, crno sjeme i crno ulje sjemena mogu značajno smanjiti održivost stanica raka pluća kod ljudi.

Sjeme crnog kima uklanja maligne stanice raka mozga

Glioblastoma je najčešći i najagresivniji tip smrtonosnog tumora mozga, a medijan opstanka je 15 mjeseci. Thikokinon ima antikancerogene, protuupalne i antioksidacijske stanice. Također ima specifične citotoksične osobine za ljudske stanice, što znači da uništava stanice raka, ali ne zdrave.

 

Thokokinon ima sposobnost spriječiti stanice raka kloniranjem i njihova sposobnost da ometaju stanice raka putem autofagije je izvrsna strategija za liječenje raka.

Crne sjemenke spriječavaju rak dojke

Prema studiji iz 2013. koja je provedena u Maleziji, timpquinon ima svojstva protiv raka koja mogu inhibirati širenje stanica karcinoma dojke ako se koriste dugoročno.

Crne sjemenke uništavaju stanice leukemije

Nigella sativa raste u Indiji i mediteranskim zemljama. Aktivni spoj ove biljke, timokinon ima moćna svojstva protiv raka. Prema istraživanju provedenom u 2013. od strane malezijskih istraživača, timokinon bi mogao biti moguć tretman za leukemiju.

Ulje  sjemena crnog kima uništava stanice raka debelog crijeva

5-fluoruracil je kemoterapijski lijek koji je standard zlata za liječenje raka debelog crijeva. Međutim, dolazi s nizom nuspojava jer napada i kancerozne i zdrave stanice. Međutim, antioksidansi imaju sposobnost zaustaviti napredak određenih bolesti. U istraživanju iz 2007. godine znanstvenici su proučavali timokinon, koji je moćan spoj crnog sjemena. Crni sjemenke imaju moćne sposobnosti skidanja i koriste se kao inhibitori oksidativnog stresa u tradicionalnoj medicini.

 

Rezultati ako je ova studija jasno pokazala da timokinon značajno uništava stanice raka i ometa stanične metaboličke funkcije. Nadalje, također su zaključili da to može biti sigurna alternativa za liječenje raka debelog crijeva.

Crno sjeme za infekciju H. pylori

Prema istraživanju iz 2012. godine koju su proveli istraživači iz Saudijske Arabije, postoje razne bolesti koje se javljaju kao rezultat Helicobacter pylori (H. pylori) uključujući rak želuca, bolest peptičkog ulkusa i gastritis povezan s helicobacterom. Crne sjemenke imaju anti-helicobacter aktivnost. To je dokazano u ovoj studiji koja je imala 88 sudionika.

Budućnost ulja crnog sjemena

Kombinirajući konvencionalni tretman raka s crnim sjemenkama

Doksorubicin je lijek koji se koristi za kemoterapiju usprkos ograničenoj sposobnosti liječenja raka koji su otporni na više lijekova i njegovu kardijsku toksičnost. Prema novim studijama, timokinon pojačava učinak doksorubicina.

U drugoj studiji iz 2013. godine, otkriveno je da timokinon smanjuje rast tumora, a njegovi efekti još su više pojačani u kombinaciji s doksorubicinom.

 

Klinička ispitivanja kod ljudi

Istraživači iz Wayne State University u Michiganu otkrili su da njihova analiza objavljenih izvješća o tom sjemenu znači da su dodatne dubinske studije zajamčene. Budući da je timokinon opsežno proučavan, logično je da taj spoj treba uključiti u klinička ispitivanja.

Zaključiti

Istraživanja su jasno pokazala da su sjemenke crnog kima i njegovi spojevi sigurni i korisni i nemaju nuspojave. Došlo je vrijeme da uključe crne sjemenke u klinička ispitivanja.

Međutim, klinička istraživanja ulja doista su rijetka uglavnom zbog farmaceutskih tvrtki. Ne mogu profitirati iz ovog prirodnog spoja.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja