Krvni ugrušak može biti fatalan! U koliko primjetite neke od simptoma odmah idite u bolnicu!

Prilikom povreda sasvim je normalno da dođe do zgrušavanja krvi jer u koliko se to ne bi desilo mi bi smo iskrvarili, ali u koliko neko pati od od prekomjernog zgrušavanja krvni to jer može dovesti do tromboze.

Stvaranje ugrušaka mogu dovesti do posljedica kao što su srčani i moždani udar, jer se na taj način se začepe krvi sudovi, te krv ne može normalno da cirkuliše.

Ovo su neki od simptoma ovog stanja:

Bolovi u nogama mogu ukazivati na ovo stanje, kao i pojava grčeva.

Neobjašnjivi kašalj, kašalj koji traje dugo vremena bez određenog razloga

Bolovi u grudima, otežano disanje mogu ukazivati na prisustvo krvnog ugruška,ali  može ukazivati na srčane tegobe.

Vrtoglavica je jedan od simtoma.

Kratkoća daha, nemogućnost dubokog udisaja, su također pokazatelji ovog stanja.

Oticanje nogu je još jedan pokazatelj

Crvene pruge, linije na koži .

Ukoliko uočite neki od ovih simptoma, obavezno što prije posjetite ljekara!Ali nikako dijagnozu ne određujte sami !

Image result for ugrušak

SIMPTOMI SRČANOG UDARA!

Ponekad simptomi srčanog udara mogu biti jako složeni te ih se ne može odmah prepoznati.

Mr sc.med dr Ognjen Gudelj, internista – kardiolog, objašnjava kako ti simptomi izgledaju.

Simptomi srčanog udara ne moraju da se pojave svi odjednom. Prvi simptomi se mogu manifestovati kao osjećaj bola u grudima, neugodan pritisak iza grudne kosti, bol u sredini grudnog koša koji pacijent najčešće opisuje kao da im je neko sjeo na grudi. Širenje bolova u lijevo rame, lijevu ruku, lijevu stranu vrata. Osjećaj mučnine i nedostatka vazduha, omaglice, naglo pomračenje vida, kao i nesvjestice – ističe doktor.

Kašalj može da bude prateći simptom, zatim naglo znojenje, mučnina kao i gubitak apetita, pa i povraćanje.

– Važno je da se zna da srčani udar nije trenutni događaj već stanje koje se razvija od četiri do šest sati i svaki minut je dragocjen. Najveći broj oštećenja nastaje u prvom satu. Srčani udar nekad može da prođe i bez simptoma, i tada je riječ o “tihom srčanom udaru” – kaže ljekar.

Ako ste primjetili pomenuti simptomi najbolje se javiti doktoru!
– Posebnom riziku su izloženi kardiološki pacijenti ili dijabetičari – dodaje.

SIMPTOMI KOD ŽENA

– Od 25 do 50 odsto žena neće imati simptomatologiju bola kod srčanog udara istu kao muškarci, već će je opisati kao tjeskobu u grudima – napominje ljekar.

Image result for ugrušak

NAJBOLJA PREVENTIVA

– Ovdje se podrazumeva redovno kontrolisanje sistematskim pregledima mlađe populacije jednom godišnje, dok osobe starije od 60 godina treba da na šest mjeseci rade pregled EKG-om i da se konsultuju sa internistom. Potrebno je da dijabetičari odlaze na redovne kontrole jer spadaju u ugroženiju populaciju kad je riječ o povezanosti srčanog udara i njihove osnovne bolesti – savjetuje kardiolog.

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Image result for usporeni otkucaji srca

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.

Spriječite infarkt pomoću ovih savjeta..
  1. Omega 3 masne kiseline

Dio najboljih izvora tih masti uključuje orasi, sjemenki bundeve i ribu (losos, pastrvu, haringu).

  1. Vitamin E

Najbolji izvori vitamina E uključuju bademe, avokado, kivi, brokule i povrće.

  1. Vitamin C

Ova intenzivna armatura pojačava vaskularnu dobrobit.

  1. Borovnica, đumbir i kurkuma

Ove biljke su u velikoj mjeri uvjerljive u smanjenju sposobnosti trombocita da se skupi, što može potaknuti raspored krvnih nakupina.

  1. Gingko

Smanjuje sadržaj fibrina, protein koji preuzima ulogu u rasporedu krvnih nakupina.

  1. Redoviti antimikrobni lijekovi

Luk, češnjak i maslinovo ulje ističu se među najučinkovitijim uobičajenim sredstvima protiv infekcije u svijetu. Eksperimentalno je pokazano da je češnjak izuzetno koristan u izbjegavanju tromboze.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja