Umetnost iz Tesline kolekcije najzad pred publikom

 

Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle biće pred publikom od 15. maja 2014. godine u Muzeju posvećenom tom naučniku, prenosi Tanjug.

Zbirka nije velika i nije nastala kao posledica odabiranja umetničkih predmeta, nego kao proizvod slučajno sakupljenih umetnina, pošto on nije imao afiniteta prema sakupljanju umetničkih dela.

Dva uramljena akvarela sa jedrenjacima i čamcima sa ribarima koja plove blizu obale verovatno su jedine slike koje je Tesla gledao na zidu svoje sobe, a delo su nepoznatog, najverovatnije evropskog umetnika koji se potpisivao AlboT.

Međutim, najčešća tema u ovoj kolekciji su Teslini portreti autora Ivana Benkovića, Jovana Baraća, Diaza Buitragoa i nepoznatog umetnika koji je studiju naučnikovog lica nazvao “Teslin anđeo”. Oni su ovim delima želeli da izraze svoju zahvalnost, poštovanje, divljenje ili prijateljsku odanost.

U kolekciji se nalaze i četiri karikature, trojice poznatih američkih karikaturista Edvina Markusa, Džordža Bendžamina Laksa i Homera Davenporta.

Jedina umetnička dela koja je Tesla poručio su bili logotipi za njegove kompanije i zaštitni znak za robni žig hrane za piliće “Faktor Auktus”. Kod izrade ovih predložaka veliki značaj je imala i umetnička fotografija, prema kojoj je Tesla pokazivao afinitet.

Najveću celinu u ovoj zbirci čini sedam obojenih crteža domaćih životinja i pomalo apstraktnih predela koje je crtala Mej Klajn. Zanimljivo je da oni nikada nisu bili uramljeni i da su čuvani zajedno sa pismima koje je ona pisala Tesli.

Izložena će biti i tri predmeta o kojima se ne zna ništa: dve slike sa dalekog istoka – kineski drvorez i japanski akvarel, kao i medaljon od rezbarenog sedefa koji je jedini predmet sa religioznom temom koji je ostao sačuvan među Teslinim ličnim stvarima.