Novo istraživanje: virus malih boginja uništava ćelije raka

Foto: Profimedia

Tim stručnjaka klinike Mejo tvrdi da su uspeli da potpuno izleče od raka jednu pacijentkinju ubrizgavši joj virus malih boginja, piše Tanjug 16. maja 2014 godine.

“Imamo terapiju koju dajete samo jednom a ishod može da bude dugogodišnja remisija raka”, rekao je vođa studije, hematolog Stiven Rasel. “Verujemo da bi ovo mogao da postane lek”.

Pacijentkinja stara 49 godina borila se sa multiplim mijelomom, rakom koji utiče na koštanu srž. Nekoliko puta je bila ne hemoterapijama i na transplantaciji ćelija ali to nije bilo dovoljno.

Lekari su onda odlučili da joj daju veću dozu virusa malih boginja za koje se zna da su “selektivno toksične” za plazma ćelije mijeloma, piše AFP. Normalna doza vakcine protiv malih boginja sadrži 10.000 infektivnih jedinica virusa. Doza koja je data pacijentkinji imala je 100 milijardi infektivnih jedinica.

“Izvanredno je reagovala”, rekao je Rasel.

I pored nuspojava u vidu užasne glavobolje, temperature i povraćanja, tumor na njenom čelu ubrzo je nestao a koštana srž joj se pročistila.

Remisija je trajala devet meseci. Kada je tumor na čelu ponovo počeo da raste, bila je podvrgnuta lokalnoj radioterapiji. Lokalni mediji navode da je žena sada zdrava i da se lekari nadaju da će idućeg meseca biti potvrđeno i da nema rak.

Druga pacijentkinja koja je učestvovala u ovoj studiji nije bila te sreće. Žena je imala velike tumore po nogama i terapija ih nije smanjila. Lekari su, međutim, uspeli da lociraju putanju kretanja virusa boginja u njenom telu i otkrili su da boginje zaista napadaju oblasti gde tumori rastu.

Lekari se sada nadaju da bi virusoterapija mogla da postane standardni način lečenja raka iako je za to potrebno još mnogo istraživanja. Sledeći korak je nova studija u septembru kada će virus malih boginja biti primenjen na više pacijenata.