Uz ove trikove CRVENO meso više neće biti ŽILAVO i TVRDO!

Jesti crveno meso ili ne, jedna je od najvećih dvojbi. Ili nije ni dvojba jer se većina slaže kada je riječ o svim negativnim stranama konzumacije . „Hajka“,nazovimo je tako, na crveno meso potječe iz istraživanja koja dokazuju povezanost konzumacije crvenog mesa i nekih oblika raka.

Ne smijemo zaboraviti dodati da se radi o hajci na crveno meso iz masovnog uzgoja.

Zdravi crveni odrezak iz bio uzgoja, ne može škoditi, već možemo reći kako će vas obogatiti željezom i masnim kiselinama. Željezo iz crvenog mesa lako se apsorbira u tijelu. Nije čudo da je to meso bilo dragocjeno, a da se danas izbjegava.

Crveno meso, govedina, ovčetina, janjetina, meso je koje danas prekomjerno konzumiraju narodi.

Mljeveno meso

Znanstvenici su napravili istraživanje o povezanosti konzumiranja mesa i smrtnosti. Ljubitelji mesa,  tijekom idućih deset godina razvili su povećanu stopu mortaliteta.

U prvoj su skupini ispitanici konzumirali 160 ili više grama mesa na dan, a skupina onih koja je jela malo mesa konzumirala je 25 ili manje grama mesa. Studija je pokazala da se čak 11% smrti kod muškaraca i 16 % smrti kod žena moglo izbjeći konzumiranjem bijelog purećeg mesa ili ribe.

Postavljen je i limit od 500g tjedno kako bi se obranilo od negativnih utjecaja.

Rizik od raka dojke raste proporcionalno količini crvenog mesa za čak 65% kod žena. Velike količine masnoća negativno utječu, naročito na žene u post menopauzi. Čak 1/3 malignih oboljenja povezana je sa konzumiranjem mesa.

Crveno meso

Dokazana je potreba za bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama iz mesa, tj. raznovrsna prehrana za dobro zdravlje i dug život.

Prvenstveno riba, puretina i piletina, zdravija su alternativa. Manje su masna od crvenog mesa. Meso peradi iz masovnog uzgoja sadrži pesticide i antibiotike, ali u manjoj količini .

Vratimo se na selo; većina gradova ima zaleđa u kojima domaći ljudi uzgajaju kokice koje trče dvorištem i hrane se kukuruzom, kruhom, sjemenjem i voljni su prodati svoje meso.

Meso patke, je nešto masnije, ali u većini slučajeva prirodnih masnoća. Kunićevina i kozletina još su prirodnije „vrste“ mesa.

Ne zaboravimo i činjenicu da su naši stari, osim što su udisali zdraviji zrak, jeli manje količine mesa.

Image result for Meso patke,

Napravite koji korak dalje do vegetarijanske zalogajnice i odaberite tofu, rižu, blitvu ili neku proljetnu salaticu. Grickajte jabuke, bademe kako ne bi bili pregladni.

Planirajte mesne obroke, vikendom uz izlet na selo, nabavite i neko meso iz bio uzgoja. Na taj način ćete izbjeći najgoru varijantu – odlazak u hipermarket po šniclu.

Govedina i janjetina su među najbogatijim izvorima minerala željeza i cinka. Željezo se u mesu nalazi u hem-obliku koji je povoljan za apsorpciju u organizmu. Slično željezu, i apsorpcija cinka je viša kod namirnica životinjskog porijekla. Crveno meso dobar je izvor i selena. Meso sadrži i određene biološki aktivne komponente. Jedna od tih komponenti je taurin. L-karnitin ima ulogu transporta dugolančanih masnih kiselina u stanicu za proizvodnju energije tijekom vježbanja. Crveno meso sadrži i konjugiranu masnu kiselinu (CLA) za koju je ustanovljeno da posjeduje antioksidativna i imunomodulatorna svojstva.

Image result for crveno meso

Crveno meso je namirnica koja se rado priprema, ali vam se često zna desiti da kupite lijep komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd ili žilav.

Kako bi ste izbjeli da vam se ovo desi, korsitite se sljedećim trikovima koji garantiraju da će meso ispasti mekano.

Voće

Jabuka, ananas i kruška su vaši saveznici u kuhinji, sve što trebate učiniti je oguliti voće izrežezte na kriške i poslagati po mesu dok se pirja ili peče.

Jabukovo sirće

U činiji izmiješajte nasjeckani luk, jabuku i dodajte jabukuovo sirće i maslinovo ulje, meso namažite marinadom, pa ostavite da stoji preko noći u frižideru.

Image result for Jabukovo sirće

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja