Ruskinja se sa 5 sinova preselila u Srbiju: Gaji ruske trave, deci na rane stavlja čili da brže zarastu i kaže da žive kao u raju!

Natalija Mihajlova iz Arhangelska je u selu Zabrđe napravila pravi mali raj za sebe i svoju decu. Gaji ruske biljke, ona i deca jedu zdravo i leče se uz pomoć prirode. Deci stavlja čili na rane da brzo zarastu i zbog toga nemaju ožiljke!

Natalija Mihajlova voli prirodu i njoj se priklanja. Voli drveće i izvore čiste vode, pečurke u šumi i trave da ubere. A, svoje carstvo prirode našla je – u Srbiji. U plodnoj ravnici koju brusi ćudljiva Mlava.

Nataliju je sudbina iz Rusije dovela u Srbiju. Iz Petrovca na Mlavi, krajem prošle godine preselila se sa petoricom sinova u prirodu, u lepo selo Zabrđe. Uživaju na svom imanju od 30 ari. Drag im je Arhanglesk, odakle potiču, ali domovina je tamo gde ti se sviđa.

Repa je najbolja sirova

Repa je puna minerala, vitamina, hranljiva je i može da stoji celu zimu. Retko je ima u Srbiji. To je okrugla, žuta repa, slatkog i oštrog ukusa u isto vreme. Najbolja je sirova. Može i da se peče, ali je bolje pojesti je kao salatu jer tako nahrani sve ćelije.

– Srbija je za mene raj jer sam tu pronašla sve što je čoveku za srećan život potrebno – kaže Natalija za Novosti.

Srbija ima sve što Rusi vole

Srbija u stvari ima sve što Rusi vole. Ima šume, planine, jezera, reke i čiste vode. Ima mnogo biljaka i zdrave hrane, i dobre ljude. Zato Rusi vole Srbiju.

Plodna mlavska crnica na imanju Natalije Mihajlove upravo se priprema za nove kuluture koje će tu nići. Među prvima ruska repa. To je hrana bez koje Rusi ne mogu.

– Jako je zdrava i dok nije stigao krompir u Evropu ona je bila glavno jelo u Rusiji, pa moja porodica ne jede krompir nego repu – kaže Natalija.

Na prostranom imanju Natalija je zasadila i domaću šargarepu,  ne industrijsku, hibridnu. Čim je prolećno sunce granulo u bašti su nikle leje sa zelenom salatom, lukom, heljdom, graškom. Natalija i deca mnogo vole grašak,  i to na sposoban način.

– Jedemo sirov grašak, samo ga otvorimo i uživamo u njegovom divnom slatkastom ukusu na opšte čuđenje svih ljudi oko nas, ali tako ga jede većina Rusak – kaže Natalija.

Posebno gaji selen i rutu

Posebne biljke koje “naša” Ruskinja voli i obavezno sadi jesu selen i ruta.

Ruta trava se koristi za podizanje imuniteta, proitiv bradavica, svih nečistoća na koži. U ruskom jeziku nosi naziv čistotel jer, kako joj naziv kaže, čiti telo.

– Selen je biljka koja čisti creva od parazita i dovoljno je samo da uzimate selen za salatu i da budete, bar što se probavnog trakta tiče, zdravi – priča ona.

Ruta je i tradicionalno sredstvo za hipertenziju, angine pektoris, bolesti želuca i jetre, bolesti kostiju, parodontoze. Nekada je bila glavi ratnik u borbi protiv tuberkuloze.

– Bere se samo u vreme cvetanja i posle toga ne treba ga brati – ističe Natalija.

Ruta se bere isključivo u vreme cvetanja ikoristi se za mnoge teške bolesti, ali i bradavice.

Tinktura za kožu

Može se napraviti tinktura i to tako što se  dve trećine tegle napuni rutom i prelije sa 70 procentnim  alkoholom. Ostavi se da stoji na tamnom mestu tri nedelje. Tintura se stavlja tri puta dnevno na problematična mesta na koži i posle  sedmice – sve nestaje.

Može da se napravi i ulje, zako što se u staklenu teglu stave listovi ruze koji se preliju maslinovim uljem. Stavi se na sunce i povremeno meša. Posle dve nedelje procediti i koristiti kao oblog. Sve bradavice, papilomi, komdilomi i druge manje nepravilnosti, nestaju posle dve nedelje, piše Magazin Novosti.

Natalija  Mihajlova  ne koristi hemiju. Kada se neko od familije razboli, koriste se prirodni antibiotici: propolis, beli i crni luk, limunh, đumbir.

– Koristimo razne vrste čajeva, nanu, lipu, žalfiju, kamilicu i, naravno, ivan čaj – kaže Natalija.

Ivan čaja u Srbiji nema mnogo i zove se vrbica. U Rusiji ga ima puno,ovde manje zove se vrbica. Mnogo je bolji od  zelenog čaja, izuzetno je koristan i zdrav i ne izaziva negativne reakcije.

Natalija Mihajlova nema dileme kako je dospela u Srbiju:

– Sudbina. Kako drugačije. Tetka se moja ovde udala, a nas je dovela njena priča. Hvala joj.

Read More