Kako spavate? Jedan položaj nikako nije dobar, a posebno treba da ga izbegavaju oni koje boli kičma

Neko spava na levoj ili desnoj strani jer mu spavanje na stomaku smeta, dok je drugima baš tako najudobnije. Ali postavlja se pitanje da li taj položaj smeta organima za varenje da normalno funkcionišu.

Vraća kiselinu iz želuca

Stručnjaci kažu da se spavanjem na stomaku vrši pritisak na organe za varenje, zbog čega kiselina iz želuca ide do jednjaka i može da iritira sluzokožu i izazove gorušicu. To izaziva neprijatnost i remeti san.

Nije dobro za kičmu

Možda vam je udobno da ležite na stomaku, ali taj položaj povećava pritisak i na kičmu, što izaziva krivljenje vrata, a taj položaj vam sigurno nije prijatan. Čak i ako imate čvrst san i to ne osetite, sutradan ćete se probuditi sa bolom u kičmi i vratu.

Ostali položaji i varenje

Veruje se da je za zdravo varenje najbolje spavati na levoj strani, jer taj položaj omogućava stomaku da zauzme najprirodniji oblik. Spavanje na desnoj strani je dobro za cirkulaciju i srce, ali nije dobro za varenje. Položaj na leđima je neutralan i možda najbolji kada je reč o organima za varenje, jer je težina tela ravnomerno raspoređena i ne smeta njihovom radu.

Read More