Zapaljenje jetre, hepatitis i žutica, stari narodni recepti za lečenje

hepatitis prirodno lecnje recepti

Zapaljenje jetre ili hepatitis. Na žalost, hepatitis nije jedna opšta bolest, već podrazumeva više vrsta oboljenja. Postoji akutna žutica (koja se preleži i prođe) i hronična žutica,koja može da traje dugo vremena. Žuticu mogu da izazovu virusi. Spram toga imamo tipove žutice koji se označavaju slovima A,B, C, D i E .

Žuticu mogu da izazovu alkohol, lekovi, ili preterana izloženost industrijskim hemikalijama koji se koriste za čišćenje, kao  što su ugljen – tetrahlorid.

Hepatitis B je posebno podmukla vrsta. On se prenosi kao sida, seksualnim putem i kontaktom preko krvi. Na sreću danas postoji vakcina protiv hepatitisa B, međutim ne postoje vakcine za ostale oblike hepatitisa.

Konvencionalna medicina leči žuticu tako što pacijentu naredi izričito mirovanje i  eventualno uvede drugačiji režim ishrane. Jetra se sama po sebi regeneriše i pacijentima ne preostaje ništa drugo osim da u stanju mirovanja sačekaju da se proces regeneracije dogodi.

Međutim alternativna medicina nudi pomoć u ovakim situacijama u obliku lekovitog bilja. Mnogi travari smatraju da bi lekari trebali da uvaže ove lekovite biljke i ponude kao pomoć, pacijentima obolelim od nekog oblika hepatitisa.

Lekovito bilje

Šargarepa ( Daucus carota )

Naučnici u Indiji otkrli su da da šargarepa obezbeđuje zančajnu zaštitu jetre, barem kod laboratorijiskih životinja u eksperimentalnim uslovima, kada je oštećenje jetre  izazvano hemikalijama, čime je podražavana situacija kao da je oštećenje jetre izazvano dejstvom hemijskih zagađivača. Ovi ogledi pokazali su da laboratorijske životinje mogu da se oporave nakon uzimanja ekstratka šargarepe. Ovi ekstrakti pojačavaju delovanje nekolicine enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre i ostalih organa.

Maslačak ( Taraxacum officinale )

Koren maslačka prednjači na listi izvanrednih namirnica za jetru. Listovi ove biljke imaju diuretičko dejstvo,što znači da pomažu kod izbacivanja viška vode iz organizma. A koren se vekovima koristi za lečenje žutice, žutila kože koja se javlja kao posledica teškog poremaćeja u funkcionisanju jetre.

Preporučujemo da se koriste i listovi i cvetovi. Cvetovi maslačka su bogati lecitinom, hranjljivom materijom koja, dokazano je, ima korisno dejstvo kod različitih oboljenja jetre. Budući da je maslačak prehrambena biljka, možete da na pari kuvate listove i cvetova maslačka, i da jedete veliku količinu ovog ukusnog povrća. Ukoliko vam se ne dopada gorak ukus koji ova biljka ima, u prodavnicama zdrave hrane i dobro snabdevenim apotekama možete kupiti kapsule i tinkture maslačka. Jednostavno se pridržavajte upustva za korišćenje koje se nalazi na pakovanju.

Šareni čkalj ( Silybum marianum )

Ova biljka koristi se kao lek za jetru barem 2000 godina. Istraživanja su pokazala da jedinjenja koja se nalaze u semenu doprinose zaštiti jetre od oštećenja koja prouzrokuju alkohol, hepatitis i da čak mogu da dovedu  do regeneracije oštećenih ćelija jetre.

Stoga je seme šarenog čkalja ili ekstrakta od semena odobreno kao pomoćno sredstvo kod ciroze i hroničnih inflamatornih oboljenja jetre.

U ostalim istraživanjima dokazano je da jedinjenje silimarin, koje se nalazi u šarenom čkalju, doprinosi zaštiti jetre od štetnog delovanja industrijskih toksina, kao što je, na primer, ugljen -tetrahlorid.

Čak i ako nemate oštećenje ili neko oboljenje jetre, šareni čkalj utiče na poboljšanje funkcije jetre tako što pomaže da izbacuje toksine iz organizma.

Možete da kupite kapsule šarenog čkalja u prodavnicama zdrave hrane i apotekama i pridržavajte se uputstva koje ćete naći na njihovim pakovanjima.

Tamarinda ( Tamarindus indica )

U Južnoj Americi, sok od tamarinde omiljeni je bezalkoholni napitak, koji se obavezno služi uz alkoholno piće. Razlog ovome jeste njegova reputacija kao sredstva za sprečavanje mamurluka. Slatki mesnati deo oko semena koristi se za pripremanje napitka koji se više koristi kao prehrambeni artikal nego kao lek.

Ako ga imate pri ruci možete popiti dve čaše dnevno.  Međutim do ove biljke nije jednostvano doći, možda ako imate sreće da naletite na osušenu biljku u nekim dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili apotekama.

Kineska anđelika ( Angelica senensis )

Poznata i pod imenom dang – quai, ova kineska lekovita biljka je na Istoku poštovana kao sredstvo za očuvanje zdravlja kod žena. Ona takođe doprinosi zaštiti jetri,  tako što joj omogućuje da koristi više kiseonika. Kineski lekari rado je koriste u lečenju ciroze.

Obično se preporučuje uzimanje 2 – 6 kašičica dnevno u vidu čaja, tinkture ili pilula, tokom mesec dana. Pokušajete da pronađete ovu biljku u prodavnicama zdrave hrane ili dobro snabdevenima potekama.

Upozorenje!

Trudnice ne bi trebalo da upotrebljavaju ovu biljku

Sladić ( Glycyrrhiza glabra )

Aktivni sastojak u korenu sladića, koji se naziva glicirizin, suzbija oštećenja ćelije jetre izazvana mnogim hemikalijama i koriste se u lečenju ciroze i hroničnog hepatitisa.

Ispitivanja koja su se izvršila u Rusiji  ukazuju da biljna mešavina sladića, pitome nane, ruže, vratiča i koprive povoljno utiču na jačanje ćelijskih membrana, vršenim nad eksperimentalnim životinjama, i na taj način štite životinje od oštećenja jetre.

U Americi prirodnjaci dr Džozef  Pizorno i dr Majkl Mari pozivaju se na dobro zasnovana klinička ispitivanja koja pokazuju da je glicirizin prilično delotvoran u lečenju virusnog hepatitisa.

Možete ga koristiti u vidu standardizovanog ekstrakta i pridržavati se upustva za upotrebu.

Đumbir  ( Zingiber officinale )

Đumbir u sebi sadrži osam jedinjenja koja imaju svojstvo zaštite jetre. Niko ne garantuje da đumbir može da izleči hepatitis, ali u slučaju da volite ovaj začin koristite ga što više kako bi zaštitili svoju jetru. Možete ga koristiti u vidu začina ili čaja, kako vam se više dopada.

Čaj ( Cammellia sinensis )

Klinički je dokazano da je čaj delotvoran u lečenju akutne zarazne žutice. Iza ove studije stoje dr Leng i travar Stiven Foster koju možete pronaći u knjizi  ” Enciklopedija uobičajenih prirodnih sastojaka”. Preporučuje se 2 – 4 šolje čaja dnevno.

Salata za zaštitu jetre

Pravljenje salate izvanredna je prilika za stavljanje raznih sastojaka koja će vam zaštiti jetru. Kada pripremite bilo koju vašu omiljenu salatu, jednostavno dodate mlade listove šarenog čkalja, šargarepu, i cvetove maslačka. Kao preliv za salatu stavite đumbir i kurkumu.

Čaj za jetru

Ovo je recept za mešani čaj od lekovitog bilja za koje se tvrdi da je delotvoran u zaštiti jetre. Po ukusu pomešajte sledeće biljke: sladić, maslačak, vodopiju, kurkumu i đumbir. Ako želite, takođe, možete da dodate anis, kim, seme celera, mirođiju, karanfilić, morač, pitomu nanu, ruzmarin i plod vanile. Možete da napunite teglu osušenim listovima biljaka i držite ovu mešavinu pri ruci, tako da možete da napravite biljni čaj kad god poželite.