ZBOG NEDOSTATKA HORMONA SNA ZIJEVAMO, SIJEDIMO, UMORNI SMO I NERVOZNI!

ZBOG NEDOSTATKA HORMONA SNA ZIJEVAMO, SIJEDIMO, UMORNI SMO I NERVOZNI!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ako svakog jutra imate kesaste otoke pod očima, ukoliko ste umorniji ujutro nego naveče, a uz to ste i osijedili ranije nego sva vaša rodbina – preispitajte nivo ovog hormona putem krvi. Ništa manje upadljiv nije simptom površnog sna, ili kratko spavanje bez snova…

Epihiza ili pijenalna žlijezda (corpus pineale) dio je hipofize. Ima veličinu graška, a luči veoma značajan hormon sna (melatonin). Ovaj hormon odgovoran je za mnoge procese u organizmu, a otkrili su ga tek pedesetih godina prošlog vijeka.

Ako često mijenjate vremenske zone i zbog toga patite od poremećaja sna, sigurno ste čuli i za melatonin. Savremena medicina smatra ga regulatorom ritmova dana i noći. Dakle, visok nivo melatonina posebno se uočava noću – koncentracija mu je najveća između 23 i tri sata, kad se i luči.

Osim toga, ovaj hormon je veoma snažan antioksidans – pomaže nam da sačuvamo tijelo od raka i preranog starenja. Njegova osnovna karakteristika sastoji se u tome što veoma lako prodire u sve ćelije – direktno djeluje na ćelijsko jezgro i diktira sintezu DNK. Takođe, stabilizuje krvni pritisak i nivo holesterola.

Vršeći ispitivanja na laboratorijskim životinjama, ruski naučnici utvrdili su da nedostatak melatonina kod sisara dovodi do razne menopauze, smanjenja osjetljivosti na inzulin, gojaznosti i raka. Drugim riječima, odgovoran je za prijevremeno starenje organizma.

Količinu stvorenog hormona reguliše sama epifiza, koja s vremenom može očvrsnuti (kalcifikuje se zbog nagomilavanja soli, te više ne proizvodi hormone). Ukoliko vam to ljekari potvrde, obavezno se posavjetujte s njima o dozi tableta koje sadrže sintetički melatonin – njegova resorpcija počinje sat ili dva nakon što se uzme.

Ako stalno zijevate tokom dana (to se posebno odnosi na starije), a niste se fizički umarali – sigurno vam nedostaje melatonin, hormon koji se u tijelu stvara samo od 23 do 3 sata. Naučna istraživanja su potvrdila da ukoliko nema dovoljno melatonina u krvi, mozak se brani lučenjem kortizona (hormona stresa) – zato smo ujutro bijesni i nervozni!

Ako svakog jutra imate kesaste otoke pod očima, ukoliko ste umorniji ujutro nego naveče, a uz to ste i osijedili ranije nego sva vaša rodbina – preispitajte nivo ovog hormona putem krvi. Melatonin vam nedostaje i ako bliske osobe primjećuju da ste anksiozni, ili pak razdražljivi i agresivni. Ništa manje upadljiv nije simptom površnog sna, ili kratko spavanje bez snova…

Mealatonin i dugovječnost

Mora se skrenuti pažnja na iznenađujuće funkcije melatonina i njegov uticaj na proces starenja. Ispitivanja su pokazala da jedan 45-godišnjak ima u krvi dvaput manje melatonina nego adolescent. Utvrdivši veću smrtnost kod osobe s kalcifikacijom (otvrdnuće žlijezde epifize) i potpunim nestankom „hormona sna“ u krvi, ruski naučnici direktno su povezali koncentraciju hormona s godinama života. Drugim riječima, melatonin je hormon koji i podmlađuje.

Melatonin i novorođenče

Melatonin se počinje lučiti tek nakon trećeg mjeseca života. Dospijeva u krv ciklično, a nivo mu zavisi od ritma dana ili noći – dok se normalizuje sekrecija hormona, beba ima problema sa spavanjem („zamjenila je dan za noć“). Na normalan rad epifize utiče još mnogo drugih faktora, ali za samu sintezu potreban je apsolutni mrak.

Kod odraslih hormon se aktivno luči od 23 do tri sata ujutro, a kod beba mnogo ranije – od 19 do dva sata (ovakav ritam epifiza zadržava do pete godine). Zato, potrudite se da bebi u to vrijeme obezbijedite potrebne uslove za san.

Kako podići nivo melatonina

Proizvodnju melatonina u epifizi poboljšava uzimanje vitamina B3 i B6 (obično je njihov nivo snižen kod starijih osoba).

Vitamin B3 nalazi se u suhim kajsijama, sjemenkama suncokreta, cijelom zrnu pšenice, ječmu… a vitamin B6 u mrkvi, lješnicima, soji…

Kofein, alkohol i nikotin remete proizvodnju hormona melatonina. Isti efekat imaju beta blokatori, droga, elektromagnetno polje (opasnost predstavljaju kompjuteri, televizori, dalekovodi, pa čak i podno grijanje)…

(aura.ba)

Broj pregleda:
6.836

Komentari

komentara

2020-03-20
Aura RedakcijaOriginal Article