Dobio otkaz zbog pokušaja ubistva kolege koji ga je uhvatio u krađi

Dobio otkaz zbog pokušaja ubistva kolege koji ga je uhvatio u krađi 1Foto: Radenko Topalović

Sinoć je pred kafanom “Topola” jedan zbog krađe otpušteni praktikant okružnog suda, pokušao da ubije praktikanta Boru Lomigorića, smatrajući da je on kriv što je otpušten iz službe, pisao je dnevni list “Mali žurnal” pre 110 godina.

“Sinoć je oko 7 i po sati, sav svet na Terazijama jurio ka sudu i kafani ‘Topoli’ jer se odatle bilo čulo četiri, pet revolverskih pucanja. Na tri metra ispred kafane, baš na raskrsnici ulica Aleksandrove, Dečanske i Vlajkovićeve, ležao je jedan čovek na kaldrmi koji je vikao ‘Jao, ubi me Struja’.”

Kako je dalje pisao list “Mali žurnal”, oni koji su izašli iz kafana “Topole” i “Zlatna Top”, prepoznali su tog čoveka kao Borivoja Lomigorića, praktikanta Okružnog suda u Beogradu.

Nedaleko od, teško ranjenog, Borivoja, stajao je jedan plav, suv čovek, bez kaputa.

“Eto, taj je pucao”, govorili su ljudi koji su podizali Borivoja sa zemlje, pokazujući noćnom stražaru ubicu.

“Noćni stražar bio je prilično flegma i pošao je sasvim polako ka ubici. Kad je ubica video da mu se žandarm polako približava, počeo je da beži i tek je tada noćni stražar potrčao. U tome jurenju, ubica je ispalio jedan metak na stražara, ali ga nije pogodio.”

Nedugo nakon toga, stražar je uhvatio ubicu. Teško ranjenog Borivoja metnuli su u fijaker i odneli ga u ambulantu.

Ubica se zvao Dušan Lazić, a nadimak mu je bio “Struja” i svi su ga pod tim imenom znali.

“Do pre nedelju dana Lazić je bio praktikant Okružnog suda, gde služi već osam godina. Od pre izvesnog vremena u beogradskom sudu primetilo se da nestaju neka akta. Kad su se mnogi počeli žaliti, a kad je povedena istraga, doznalo se da akta uništava Dušan Lazić i da s njih odlepljuje marke koje osuši, ‘ispegla’ (praktičan izraz), pa ih posle prodaje.”

Dobio otkaz zbog pokušaja ubistva kolege koji ga je uhvatio u krađi 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Nedelju dana pre nemilog događaja, kada je nestao jedan akt, sekretar suda naredio je da se Dušan pretrese.

“Lazić je rekao da je bolestan i počeo je da se uvija i rekao da mora odmah da izađe napolje radi nužde. Lazić je otišao u nužnik, ali je sekretar za njim poslao praktikanta Borivoja Lomigorića, koji u nužnik nađe pocepane akte i notes Dušanov s odlepljenim markama. Kako je bio engleski nužnik, Dušan nije imao gde da sakrije akt i marke i tako je uhvaćen. Zbog toga je Dušan odmah otpušten iz službe.”

Čim je otpušten iz službe, Dušan, koji ima oko 38 godina i oženjen je, mislio je da se osveti Borivoju, jer je smatrao da je Borivoje krivac za njegovo otpuštanje.

“”Ja ću ga ubiti” govorio je “Struja”, pijući rakiju po kafanama. Pet dana Lazić se spremao da izvrši ubistvo iz osvete.

U sekundama neposredno pre nego što je pucao, Dušan je uzviknuo: “Zbog tebe me otpustiše iz službe”.

Dva metka, koja je Dušan ispalio na Borivoja, zadržala su se u leđima, jedan je ostao u vratu, a jedan u levoj ruci. Borvioje je bio teško ranjen i bilo je upitno da li će preživeti.

Dušan je odmah po hapšenju saslušan i utvrđeno je da je u “užasnom duševnom stanju”.

“On je veoma uzbuđen i ubistvo je izvršio pod utiskom svoje nesreće i utučenosti. Lazić je rekao da se pet dana borio u duši: da li da izvrši ubistvo ili ne. Naposletku se sinoć odlučio na ubistvo.”

Lazić je hteo da ubije i arhivatora u sudu u kom je radio, ali je pomenuti Pavlović docnije izašao iz kancelarije i tako je slučajno sačuvao život.

Okrivljeni je pritvoren, a novinari lista “Mali žurnal” pričali su i sa arhivatorom.

“Lomigorić nema nikakve krivice. On je, jednim slučajem, pomogao da dođemo do istine i dokažemo da je Dušan krao taksene marke i ništio akta. Mi smo već od dužeg vremena primetili tu krađu i svi smo bili uvereni da je krađu vršio Dušan Lazić. Ali nam je bilo teško uhvatiti ga, te sam zato ja obratio pažnju mlađim činovnicima da dobro motre na Lazića.”

Kako je ocenio Lomigorić, to što je kasnije izašao iz kancelarije, spaslo mu je život.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article