DOBRO POGLEDAJTE NOKTE: Ako se ovo pojavljuje, vrijeme je za uzbunu

Shutterstock

BOLJE JE SPRIJEČITI

+
AAA

DOBRO POGLEDAJTE NOKTE: Ako se ovo pojavljuje, vrijeme je za uzbunu

Autor: Iva Međugorac

Ako ste se ikada pitali što predstavljaju bijele točkice na noktima, evo odgovora. Naime, većina bijelih točkica ili mrlje uzrokovane su mjehurićima zraka ispod noktiju.

Bijele mrlje koje se zovu leukonychia mogu se pojaviti u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje ozljede na bazi noktiju.

Mogu biti i nasljedne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme.

Tako vas vaši nokti mogu alarmirati kako je vrijeme da posjetite liječnika. Bijele mrlje na noktima mogu ukazivati i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu utjecati i na nokte. Bijele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvaća kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bijele mrljice, to je stanje poznato kao Plummerov nokat, što može upućivati na hipertireozu.

Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može ukazati na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Zamijetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i kroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. No, ne brinite, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili ozljedu.

Nemojte ignorirati promjene na noktima jer su one povezane sa zdravljem i više nego što mislite. Često provjeravajte njihovo stanje i time na vrijeme zaštite svoje zdravlje.

Autor:Iva Međugorac

ZADNJE VIJESTI


BOLJE JE SPRIJEČITI

DOBRO POGLEDAJTE NOKTE: Ako se ovo pojavljuje, vrijeme je za uzbunu


BUDITE OPREZNI

OBOŽAVATE OVO SOČNO VOĆE? PRIPAZITE: Koliko mandarina dnevno smijete pojesti, a da ne ugrozite zdravlje?


BOLJE JE SPRIJEČITI

Simptomi koje mnogi ignoriraju: Ovako ćete provjeriti postoje li naznake ozbiljnih bolesti


APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO

Strahovite posljedice fizičkog kažnjavanja djece: Čak i ‘samo malo po guzi’ ima daleko teže negativne učinke nego što se do sada mislilo

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article