Lekovi Za Erektilnu Disfunkciju I Vaš Vid

Lekovi koji se koriste u terapiji erektilne disfunkcije (ED) spadaju u grupu lekova inhibitora fosfodiesteraze 5. Mislimo na lekove poput:

 • Vardenafil
 • Tadalafil
 • Sildenafil

Mehanizam njihovog funkcionisanja se zasniva na postizanju povećanog dotoka krvi ka muškom polnom organu – penisu i na taj način održavaju erekciju kod muškaraca.

Lekovi za erektilnu disfunkciju su vrlo efikasni i u velikoj meri poboljšavaju život muškaraca, međutim ono što je izuzetno važno jeste spoznati njihova neželjena dejstva, tj. moguće nuspojave njihove primene.

Lekovi Za Erektilnu Disfunkciju I Vaš Vid

Lekovi Za Erektilnu Disfunkciju I Vaš Vid; FOTO: https://abc7news.com/pink-eye-can-be-symptom-for-covid-19-symptoms-outbreak/6067020/

Neželjena dejstva lekova za terapiju erektilne disfunkcije


shop.produzizivot vertikalni baner

U grupu manje ozbiljnih nuspojava upotrebe lekova za terapiju erektilne disfunkcije spadaju:

 • Mutan vid
 • Osetljivost na svetlost
 • Poteškoće sa razlikovanjem plave i zelene boje
 • Postojanje plavo-zelene nijanse u vidu
 • Smanjen kolorni vid (vid u boji)

Ove nuspojave su privremene i do sada nisu zabeležena trajna oštećenja vida usled njihove pojave. Ukoliko ove nuspojeve nastave da perzistiraju duži vremenski period obratite se Vašem doktoru.

Lekovi za terapiju erektilne disfunkcije i već postojeća oboljenja oka

Nearterijska prednja ishemična očna neuropatija

Ovo oboljenje se karakteriše iznenadnim gubitkom vida u jednom oku. Nastaje usled blokade protoka krvi do optičkog nerva. Muškarci koji se nalaze u grupi sa povišenim rizikom za nastanak ovog oboljenja su:

Ova stanja takođe predstavljaju rizik za upotrebu lekova za terapiju erektilne disfunkcije. Mnogi muškarci koji se nalaze u riziku za pojavu nearterijske prednje ishemične očne neuropatije uzimaju lekove za terapiju erektilnu disfunkciju. Kod nekih pacijenata se očna neuropatija javlja ubrzo nakon upotrebe lekova za erektilnu disfunkciju. Iako direktan uzrok nije dokazan, veruje se i pokazano je da postoji veza između upotrebe lekova za erektilnu disfunkciju i pojave optičke neuropatije.

Kod pacijenata koji se već nalaze u riziku za razvoj optičke neuropatije, primena lekova za erektilnu disfunkciju povećava taj rizik jer snižava krvni pritisak.

Ukoliko planirate da uzmete lekove za terapiju erektilne disfunkcije ali spadate u neku od grupa sa povišenim rizikom, važno je da se konsultujete sa Vašim oftalmologom, kako bi se utvrdilo da li su lekovi bezbedni za Vas.

Ukoliko prilikom primene lekova za terapiju ED primetite gubitak vida ili naglo pogoršanje vida, prestanite sa uzimanjem lekova i javite se Vašem doktoru.

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa je oboljenje koje zahvata retinu oka. Dovodi do progresivnog gubitka vida. Oboljenje je genetskog porekla, nasleđuje se od roditelja. Uzrokovano je mutacijom gena koji kodira nastanak enzima fosfodiesteraze 6 (enzim važan za vid).

Kako bi se održala erekcija lek vrši inhibiciju enzima fosfodiesteraze 5. Međutim, nekada može doći i do inhibicije enzima fosfodiesteraze 6. Kod osoba sa retinitis pigmentosom već postoji smanjena količina enzima fosfodiesteraze 6, stoga će upotreba lekova za ED dodatno smanjiti količinu i oštetiti vid.

Pre uzimanja lekova za terapiju erektilne disfunkcije posavetujte se sa doktorom ukoliko:

 • Imate oboljenje retinitis pigmentosa
 • Postoji porodična istorija ovog oboljenja
 • Ste nosilac mutiranog gena

Ukoliko Vam se svideo naš tekst, zamolili bismo Vas da nas podržite tako što ćete nas pratiti na Facebook-u ili Twitter-u. Ostanite sa nama i upoznajte nas bolje >>!

Pročitajte još

Original Article