Muči vas visok pritisak? Snizite ga jednostavno bez pomoći doktora!

Smanjite unos soli

Sol ne treba izbaciti iz prehrane,a li se treba smanjiti nejgov unos. To je najbolje tako što kuhate sa manjom količinom soli,te  biramo hranu koja prirodno ne sadrži sol, umjesto soli koristite začine.

Vlakna

Vlakna se nalaze u voću,orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama jabuke i kruške, treba jesti s korom jer se puna vlakana. Istraživanja su dokazala kako osobe koje ne konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju puno veće šanse za razvoj određenih bolesti.

Budite aktivni

Povećana tjelesna masa/pretilost dovodi do povećanje krvnog tlaka, stoga svakodnevno vježbajte 30-ak minuta dnevno za aktivnost.

Jedite tamnu čokoladu

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima,te ona snižava krvni pritsak. Konzumirajte oko 15 g tamne čokolade dnevno.

Rezultat slika za tamna čokolada

Visok krvni pritisak nije bezazlen, on dovodi dosrčanog oboljenja i srčanom udaru.

Stoga morate da se zdravo hranite i ne unosite previše soli u vaš organizam.

Ovdje vam nudimo još neka prirodna rješenja, kako da smanjive vaš krvni pritisak.

Limunov sok – Bogat je vitaminom C, opušta krvne žile, reguliše krvni pritisak,pored toga limun ima antikancerogeno dejstvo, ubija ćelije raka te jača imuni sistem. Jedan limun u vodu i pijte po jendu čašu ujutru na prazan želudac, i to činite svako jutro.

Bijeli luk je veoma zdrav,to je namjernica koja regulišu krvni pritisak i visok nivo holesterola u krvi. Sve što trebate uraditi jeste uzimati 2 čehna dnevno.Ali trebate znati da bijeli luk ne prepručuje osobama koje imaju probleme sa crijevima, zbog toga što se teško vari.

Banane su bogate vlaknima, kalijem i regulišu krvni pritisak, ovo voće možete konzumirati 1 ili 2 banane dnevno.

Čajevi

400 g heljdinog zrna i 200 g zrna ovsa (zobi) pomešajte,te u litar vode dodajte 200 g mješavine, ostaviti na tihoj vatri a čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite.nakon samo 15 minuta procijedite i pijte tokom dana umjesto vode.Možete i koristiti glog,5 grama usitnjenog ploda gloga kuhati 3 minuta u 1 l vode,zatim jednostavno procjedite i piti u toku dana.Korijen peršuna preliti sa 2 dl vode i kuhati 10 minuta, procijediti i nakon hlađenja piti tri puta u toku dana po kašičicu ove tečnosti.

Image result for čajevi za visok pritisak

Sirovi badem

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema pravi ogromnu razliku u održavanju nivoa krvnog pritiska.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je sigurno jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska, ova biljka širi krvne sudove i pomaže slobodnijem protoku krvi pa tako smanjenje krvnog pritiska I pritiska na zodove arterija.Sve što treba da uradite jeste da rastvorite jednu ili dvije čajne kašičice ljute paprike u toploj vodi dodate meda i aloa verom i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije.

Cvekla

Cvekla sadrži nitrat koji se jako brzo prerađuju u nitrite i absorbuju u krv, što dovodi do  stvaranja azot-oksida i utiču na smanjenje pritiska.

Preporučuje se unos 250ml soka od cvekle dnevno, međutim može se konzumirati 100g kuvane ili sveže cvekle, imat će isti učinak ,a to jeste smanjenje krvnog pritiska!

Još neki savjeti koje trebate slijediti kako bi vaš krvni pritisak bio u normali:

  • Jedite zdravu hranu, pijte prirodne sokove i vodu, a izbacite neprirodne
  • Prestanite pušiti ili barem smanjitte
  • Smanjite unos kofeina, alkohola
  • Budite fizički aktivni, krećite se dovoljno
  • Smanjite unos masti i soli

Image result for banane luk