Niste u menopauzi, već morate hitno kod ljekara: tri opasna simptoma!

Niste u menopauzi, već morate hitno kod ljekara: tri opasna simptoma!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Hormonske promjene uobičajen su izraz za niz simptoma koje muče žene, najčešće poslije 50. godine.

Među njima su i napadi znojenja, opadanje kose i isušivanje kože, i već svima poznato izostajanje menstruacije. Uz sve životne probleme, žene često objasne same sebi da prolazi njihovo doba plodnosti, ali neki znaci ukazuju da treba hitno da odu kod ljekara!

Pojačana menstruacija – crveni alarm
Menstrualni ciklus se već u perimenopauzi mijenja – menstraucija može biti čas češća, čas rjeđa, neka obilnija, a nekad vrlo oskudna. A to se može događati i čitavih deset godina do pune menopauze. Međutim, ako primjetite teško krvarenje, ako dobijate menstruaciju u razmaku kraćem od 3 nedjelje, ako krvarite nakon seksualnog odnosa, obavezno se javite ljekaru. Neki od ovih simptoma ukazuju na rizik od polipa, mioma pa i karcinoma grlića ili materice.

Opadanje kose – kada je vrijeme za uzbunu?

Kako nivo estrogena opada, mnoge žene će primjetiti da im se kosa prorjeđuje. To je naročito slučaj kod onih koje već u porodici primećuju genetsku predispoziciju za gubitak kose u poznijim godinama.

Međutim, ako primjetite ubrzano opadanje, stotine vlasi u kadi kad perete kosu, svakako posjetite doktora. Moguće je da je problematičan rad tiroidne žlijezde, bilo da je u pitanju hiperaktivna ili hipoaktivna štitna žlijezda. Indikatori će biti i nagla promjena težine, bolovi u tijelu, umor i problemi sa pamćenjem.

Da li ste samo neraspoloženi ili zaista depresivni?

U menopauzi žena prolazi kroz krupne promjene raspoloženja – od suza do smijeha i nazad u kratkom roku. Ne zaboravite da nas svi simptomi podsjećaju da nam tijelo stari, pa nas čak i sama ta činjenica brine. Otuda i povremena nesanica, kao i noćno znojenje, koji uzrokuju umor a on dovodi do novog neraspoloženja.

Ipak, jedno je kad vas muči nervoza, tuga i napetost, a drugo kad doživite kliničke simptome depresije. To su: osjećanje duboke bespomoćnosti, značajno odsustvo bilo kakve želje za nekom aktivnošću, poremećen san – od uporne nesanice do beskrajnih seansi spavanja, osjećaj bezvrijednosti i misli o smrti i samoubistvu. Ako osjećate da ste blizu neke od ovih linija ili da ste je možda i prešli, obratite se stručnjaku za psihološku pomoć.

(stil.kurir.rs)

Broj pregleda:
1.097

Komentari

komentara

ginekologija menopauza 2020-05-03
Aura RedakcijaOriginal Article