Evo zašto se budite s podočnjacima i podbuhli!

Evo zašto se budite s podočnjacima i podbuhli!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Iako je razlog obično bezazlen, podbuhlo lice poslije buđenja može da znači da vam tijelo šalje signal da nešto nije u redu. Ukoliko se ujutru probudite sa velikim podočnjacima i natečenim obrazima, postoje stvari koje utiču na sve to.

Previše alkohola

Najčešći razlog otečenih očiju ujutru je povećana konzumacija alkohola dan ranije. Naime, tijelo cijele noći „ima posla“ s razgradnjom alkohola u organizmu, pa dolazi do limfnog zastoja – a to se najviše vidi na licu. Alkohol takođe dehidrira, ali i širi krvne žile što takođe otežava situaciju.

Puno vode kasno uveče

Konzumacija tečnosti je korisna za zdravlje, ali ako popijete litrar vode prije spavanja, probudićete se sa nateklim licem. Naime, u ležećem položaju se lošije „transportuje“ tečnost po tijelu. Dakle, bolje je da cio dan uzimate po malo vode, a prije spavanja„zavrnite slavinu”.

Previše soli

Loša vijest za ljubitelje pomfrita: so za sebe veže tečnost, pa je odgovorna i za nakupljanje vode u tijelu. Ako često imate natekle oči ili noge, znatno smanjite konzumaciju soli. Tijelo će vam biti zahvalno na tome.

Gotova jela prije spavanja

U gotovim jelima, supama i sl., nalazi se pojačivač ukusa glutamat koji često uzrokuje limfni zastoj, kao i nakupljanje vode u organizmu. Uveče bolje pojedite povrće i ribu.

Bliži se menstruacija

U danima prije „onih dana u mjesecu” dolazi do hormonskih promena koje su često zaslužne za nakupljanje vode u organizmu. To primijetimo ujutru na natečenim očima, a uveče na nogama.

Intolerancija na laktozu

Nakupljanje vode i limfni zastoj mogu biti simptomi intolerancije na laktozu.

Manjak sportskih aktivnosti

Sport podstiče rad metabolizma u organizmu. Usporeni rad metabolizma može dovesti do nakupljanja vode u cijelom tijelu – i na licu.

Broj pregleda:
1.390

Komentari

komentara

2020-05-03
Aura RedakcijaOriginal Article