Odgovori doktora na najčešća pitanja o botoksu

Botoks kupljen u apotekama od registrovanih proizvođača i aplikovan od strane isključivo lekara edukovanih za primenu botoksa nije nimalo opasan.

I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je Stetoskop odlučio da pomogne. Na najtraženija pitanja na Guglu o botoksu, specijalista dermatologije, dr Katarina Runtić, odgovarala je na Stetoskopu.

Da li je botoks opasan?

Botoks kupljen u apotekama od registrovanih proizvođača i aplikovan od strane isključivo lekara edukovanih za primenu botoksa nije nimalo opasan. Preporuka, radite tretmane isključivo kod lekara, i tražite od lekara da vam pokaže bočicu sa botoksom, jer se često radi sa neregistrovanim preparatima kineskog i korejskog porekla.

Ukoliko etikete nema, NE PRIHVATAJTE tretman.

Kako napraviti prirodan botoks?

Verovatno mislite prirodan izgled sa botoksom. Samo aplikovanjem odgovaraće količine botoksa u odgovarajuće regije od strane stručnog lekara.

Kako botoks izgleda?

Botoks, odnosno botulinum toxin, je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum. Botoks se nalazi u formi praha koji se pre upotrebe rastvara po tačno određenom protokolu.

Šta je botoks kose?

Iako se zove botoks za kosu (botox za kosu), ovaj tretman ne sadrži botulinum toksin, koji je osnovni sastojak botoksa za bore. Ime botoks za kosu je dobio zbog načina na koji funkcioniše, jer preparat ispravlja nepravilnosti dlake tako što popunjava mesta koja su oštećena, te tako sprečava vlas od uvijanja i pucanja.

Kako se radi botoks lica?

Nakon adekvatnog pregleda, konsultacije lekara, donosi se odluka o tome na kojim mestima će se botoks aplikovati. Zatim se, nakon dezinfecije, malim tankim iglama aplikuje odgovarajuća, vrlo mala količina botoksa, tako da blokira rad mišića koji učestvuju u mimici i stvarnju bora. Tretman traje nekoliko minuta, i tom prilikom pacijent ne oseća bol. Nakon tretmana nije potreban nikakav poseban oporavak, te se pacijent može vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima.

Kako se ponašati posle botoksa?

Preporuka je da se, nakon tretmana, glava drži uspravno tri-četiri sata, ne masirajte predeo koji je tretiran, ne koristite šminku sledećih 12 sati, i ne izlažite se preteranoj toploti (sauna ili parno kupatilo, sunčanje u solarijumu) minimum sedam dana! Naravno pušenje apsolutno umanjiti ili će vrlo brzo anulirati efekat!

Koje su loše strane botoksa?

Reakcija kože na bilo kakav tretman se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Komplikacije su retke i javljaju se kod manje od jedan odsto pacijenata. Moguće posledice su:

  • Glavobolja ili blaga mučnina, mogu se javiti nakon prve aplikacije botoksa, ali prolaze posle najviše 48 sati,
  • Modrica na mestu aplikacije botoksa koja se povlači se nakon tri do pet dana.

Kada početi sa botoksom?

Botoks se najčešće primenjuje kod pacijenata između 30. i 70. godine. Pojavom dinamičkih bora (bore koje nastaju pomeranjem misića, mimikom), bora na čelu (horizontalne bore čele, vertikalne bore regije između obrva), borama u uglovima očiju (croe”s feet) i drugim borama na licu i vratu već postajete prvi krandidat za botoks, a ukoliko imate statičke bore, koje su prisutne i kada su mišići lica u miru, botoks je jedino rešenje za vaše bore.

Takođe, neophodno je istaći da se botoks koristi u terapiji hiperhidroze, pojačanog znojenja dlanova, tabana i pazuha. Kada botoks u malim dozama ubrizgava edukovani lekar u specifične mišiće, sprečava se njihova preterana kontrakcija, čime se onemogućava nastajanje bora tamo gde su obično najizraženije, a uz to se ublažavaju već postojeće.

Original Article

Biopolimer Ugradnja silikona u usne – komplikacije i kako ga se rešiti?