Zašto je aromaterapija dobra za decu, porodilje i stare

Foto: Profimedia

Istorija upotrebe aromatičnih biljaka seže u daleku prošlost, pre mnogo vekova i civilizacija. Biljke su igrale važnu ulogu u mnogim kulturama prilikom lečenja različitih vrsta bolesti, a  cvetni mirisi korišćeni su za oplemenjivanje duha i tela, za privlačenje partnera i uspostavljanje psihofizičke ravnoteže.

Aromaterapija svakom čoveku pruža mogućnost da na potpuno prirodan, neškodljiv način, koristeći etarska ulja održi psihofizičku ravnotežu, ojača imuni sistem, oslobodi svoje telo napetosti, uravnoteži i smiri svoje emocije. Naše sagovornice, aromaterapeuti dr. med Bojana Maksimović i Milka Raičević, dijetetičar nutricionista, objasnile su nam prednosti aromaterapije, kao i kako uz pomoć ove metode  možemo unaprediti svoje zdravlje.

“Aromaterapija je holistička nauka – sagledava čoveka kao celinu, tj.posmatra ga na fizičkom, emotivnom, mentalnom, duhovnom i energetskom nivou. Kao takva ima individualan pristup za svaku osobu. Nakon detaljno uzete anamneze i osnovnog pregleda tela aromaterapeut odlučuje koja je aromaterapijska metoda u tom trenutku najbolja za tu osobu. Posebnu pažnju treba obratiti na osetljive grupe, kao što su deca, trudnice, porodilje i stare osobe”, navodi naša sagovornica Milka Raičević.

Na pitanje ko može da se bavi aromaterapijom dr Bojana Maksimović kaže:”U Pravilniku tradicionalne medicine aromaterapija označena kao metoda rehabilitacije, tj.bavi se unapređenjem zdravlja. Aromaterapijom se mogu svi baviti, s tim da jedino zdravstveni radnici mogu da se bave dijagnostikom i terapijom, a ostali mogu raditi na unapređenju svog i zdravlja svojih klijenata (rad u spa-wellness centrima).

Aromaterapeut  je osoba koja ciljano i kontolisano koristi etarska ulja za određenu tegobu kod osobe, te prati uticaj i nastale promene. Aromaterapeut ne leči već pomaže osobi da pronađe uzroke problema i da sopstvenim mehanizmima iz stanja bolesti pređe u stanje zdravlja,  koristeći se pri tome biljnim esencijama i poštujući sve metode konvencionalne medicine. Tehnike kojima se koristi su masaža, inhalacije, kupke, komprese, a jedino lekar-aromatolog sme da prepiše ulja za oralnu upotrebu.”

Na sledećoj strani pročitajte koje biljne mešavine naročito pomažu kada ste pod velikim pritiskom.