Recept za otklanjanje bola: terapeutska masaža

Foto: Profimedia

Terapeutska masaža je sastavni deo fizikalne terapije koji se primenjuje kao pomoć za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Preporučuje je isključivo lekar u zavisnosti od dijagnoze.

“Terapeutska masaža često ima i preventivan karakter, pa se preporučuje osobama koje dugo sede ili stoje u toku dana, ili koje imaju genetsku sklonost ka nekim oboljenjima zglobova, krvnih sudova, mišića itd. Trajanje se razlikuje od oblasti koju terapeut tretira, pa može biti od nekoliko minuta do jednog sata. Poznato je da terapeutska masaža predstavlja samo kariku u lancu terapije i da će bez kineziterapije, promene režima ishrane i mentalnih stavova biti manje delotvorna”, objašnjava Peđa Filipović, učitelj i kreator masaže i velnes koncepta.

Sve što treba da znate o šijacu masaži pročitajte ovde.

Kada se ne preporučuje: Postoji veliki broj zdravstvenih problema, kada se masaža, bar u akutnoj fazi, nikako ne preporučuje. Ništa se ne sme činiti na svoju ruku jer to samo može pogoršati stanje, posebno kada su u pitanju upale nerava, diskus hernija, sve vrste malignih bolesti, problemi s krvnim sudovima i bilo kakvi zapaljenski procesi u telu.

Vesna Stanimirović