Perut stvara neprijatnost

Najčešći uzročnik je gljivica Pityrosporum ovale, koja je uobičajen stanovnik vlasišta • Oboljenje je praćeno svrabom, a ređe se pojavljuje i crvenilo

Koža se stalno obnavlja – stare ćelije odumiru i ljušte se, a postepeno i neprimetno ih zamenjuju nove. Obnavljanje ćelija kože glave proces je koji podrazumeva da se u normalnim uslovima ovaj sloj potpuno zameni za dvadeset sedam dana. Drugim rečima, perutanje je normalna pojava, ali sve dok ne postane vidljiva.
U slučaju peruti, proces odumiranja ćelija toliko se ubrzava da odumrli ostaci kože počinju da formiraju ljuspice. Simptomi su nam svima poznati: beličaste gomilice različitih oblika i veličina postaju vidljive na temenu, kosi, ramenima, a posebno na tamnoj odeći.
Perut koju tretiramo kao oboljenje razlikuje se od uobičajne peruti. Sloj koji se na zdravom temenu obnavlja, i sa kog izumrle ćelije otpadaju, obično se ispere prilikom pranja kose ili se ukloni običnim češljanjem. ćelije koje formiraju uobičajen orožali sloj su ćelije bez jedra. Međutim, kad se u orožalom sloju nađu ćelije sa jedrom, nastaje proces koji se naziva parakeratoza. Ona je tipična za psorijatične lezije, a rezultat je formiranje skrame na koži glave. Postoji više tipova peruti, od tanke, lamenarne, do velikih i lisnatih masa, a izgled i osobine su parametar koji bliže karakteriše vrstu oboljenja.

Lokalna terapija

Postoji više načina za tretiranje kože glave, ali samo određene vrste šampona zaista pomažu. Neki stručnjaci savetuju da se upotreba preparata protiv peruti kombinuje sa običnim proizvodom, u vidu svojevrsnog treninga kože. Prilikom češljanja ne koristite četke sa oštrim zupcima i ne preterujte u broju poteza četkom. Ukoliko imate dugu kosu, ne vezujte je stalno u rep. Takođe, obratite pažnju na pravilnu upotrebu fena, jer svako pregrejavanje može da iritira već osetljivu kožu i dodatno da oštetiti vrhove kose. A provlačenje ruku kroz kosu i češkanje moraju da budu eliminisani.

Najčešći uzročnik peruti je gljivica Pityrosporum ovale, koja je uobičajen stanovnik vlasišta i drugih delova kože. U normalnim okolnostima, ona ne izaziva štetne posledice. Ali, pod određenim klimatskim ili hormonskim promenama, pa i pod stresom, počinje da se brže razmnožava i nakuplja na koži glave kao području najveće koncentracije lojnih žlezda. Pojačano lučenje masnoće doprinosi umnožavanju gljive Pityrosporum ovale, čiji produkti dovode do iritacije kože i pojačavaju odumiranje ćelija. Konačan rezultat je perut, koja je najčešće praćena svrabom, što je posledica upalnog procesa. Ređe, pojavljuje se i crvenilo, i to obično u težim slučajevima peruti, odnosno seboreje.
Ova neprijatna pojava je obično ograničena na kožu glave, a tipični simptomi su neugodne ljuspice i svrab. I ozbiljnija perut, seboreični dermatitis, najčešće je lokalizovana na koži glave. Ipak, ređe može da zahvati i predeo oko obrva, kao i da se proširi na obraze, područje iza ušiju ili kod muškaraca, na grudi. Upravo zato, pojačano opadanje izumrlih ćelija kože glave često izaziva neprijatno osećanje i gubitak samopouzdanja.
Kad se jednom pojavi, perut se obično vraća. Zato je potrebno uticati na uslove koji doprinose njenom pojačanom razmnožavanju i pojavi simptoma. Terapija je lokalna, šampon i tonici nanose se na zahvaćene delove, a postoje i protivupalni lekovi koju smiruju crvenilo i svrab. Ako se, ipak, desi da nakon upotrebe odgovarajućih sredstava, perut i dalje opstaje, tada je neophodna poseta dermatologu, kao i eventualna promena režima ishrane i dodatna upotreba vitamina dobrih za kosu.