Trovanje Gvožđem Kod Dece

Gvožđe se često koristi u lečenju i prevenciji anemije, pa trovanje gvožđem u dece nije retko. Ono može da bude veoma teško. Trovanje gvožđem je najčešći uzrok smrtnih trovanja kod dece. Najviše koncentracije gvožđa dostižu se nakon 2 do 4 časa, ali zbog produžene resorpcije znaci trovanja mogu nastupiti i kasnije.

Trovanje Gvožđem Kod Dece; FOTO: https://www.gponline.com/case-study-case-recurrent-abdominal-pain-eight-year-old-boy/article/1295571

Trovanje Gvožđem Kod Dece; FOTO: https://www.gponline.com/case-study-case-recurrent-abdominal-pain-eight-year-old-boy/article/1295571

Mehanizam toksičnosti


shop.produzizivot vertikalni baner

U velikim dozama gvožđe deluje korozivno na sluzokože i može da izazove hemoragijsku nekrozu i perforaciju gastrointestinalnog trakta. Zbog oštećenja sluzokože velika količina gvožđa prelazi u cirkulaciju (portnu i sistemsku), dovodeći do saturacije transferina. Nevezano gvožđe cirkuliše i distribuira se po čitavom organizmu, remeteći fiziološke procese. Gvožđe deluje toksično na ćelije jetre, tubula bubrega, ćelije mozga, srca i krvnih sudova. U ranoj fazi trovanja kliničke manifestacije su posledica korozivnog oštećenja gastrointestinalnog trakta i vaskularnih efekata, u kansim fazama dominira poremećaj ćelijskih funkcija.

Toksična doza

Unos gvožđa preko 20mg/kg može da izazove blaže trovanje, dok unos preko 60 mg/kg dovodi do teškog trovanja i smrti.

Klinička slika

Kod teškog trovanja gvožđem mogu se razlikovati četiri stadijuma. Prvi stadijum traje 30 minuta do 6 sati nakon ingestije. Ispoljava se povraćanjem, prolivom, bolovima u stomaku. U povraćenom sadržaju i stolici mogu se naći primese krvi. Prati ga leukocitoza i hiperglikemija. Drugi stadijum traje od 6 do 24h od ingestije, traje različito, obično ne duže od 12 časova. Pacijent je često bez ikakvih simptoma. U teškim trovanjima nema drugog stadijuma. Treći stadijum nastupa 12 do 48 sati od ingestije i u okviru njega se ispoljavaju oštećenja brojnih organa. Javlja se teška letargija, koma konvulzije, gastrointestinalna hemoragija, šok, kardiovaskularni kolaps, metabolička acidoza, insuficijencija jetre i bubrega, hipoglikemija, koagulopatija i plućni edem. Ukoliko pacijent preživi, ovaj stadijum prelazi u četvrti, koji traje nekoliko nedelja (1 do 5 nedelja nakon ingestije). U ovom stadijumu javljaju se strikture, odnosno, stenoza pilorusa i opstrukcija tankog creva.

Lečenje

Ukoliko je uneto manje od 30 mg/kg nejčešće nije potreban poseban tretman izuzev parenteralne rehidratacije ako pacijent povraća. U slučaju da je uneto preko 30 mg/kg načiniti nativni rtg abdomena i ako se vide tablete uraditi gastrolavažu ili irigaciju celog creva. Aktivni ugalj nije efikasan jer ne adsorbuje gvožđe. U slučaju da se javi hemoragijski gastroenterokolitis gastrolavaža je kontraindikovana. Davanje specifičnog antidota deferoksamina zavisi od kliničkog stanja pacijenta i koncentraicje gvožđa u serumu. Hitno ga treba dati ukoliko je pacijent: hipotenzivan, u šoku, letargičan, u komi, ima konvulzije i ukoliko je serumsko gvožđe preko 90 mikro mol/l (500 mikro g/dl). Simptomatska terapija podrazumeva nadoknadu tečnosti, korekciju elektrolitnog i acidobaznog dizbalansa. U slučaju jačeg krvarenja ili poremećaja koagulacije treba dati transfuziju krvi odnosno sveže smrznutu plazmu.

Ukoliko Vam se svideo naš tekst, zamolili bismo Vas da nas podržite tako što ćete nas pratiti na Facebook-u ili Twitter-u. Ostanite sa nama i upoznajte nas bolje >>!

Pročitajte još

Original Article