U kafu sipajte malo sode bikarbone: Zvuči ludo, ali leči veliki zdravstveni problem!U kafu sipajte malo sode bikarbone: Zvuči ludo, ali leči veliki zdravstveni problem!

Ukus belog praha se ne oseća kada ga sipate u omiljeni crni napitak, a može mnogo da vam pomogne.

soda u kafu

Neke vrste kafe niže cene imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim belim praškom – sodom bikarbonom!

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Neutralizacija kiseline u želucu

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da “ubije” kiselost u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević.

Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko – beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

izvor: stil kurir