Кисић-Тепавчевић: Предикција немогућа, све је на нама

БЕОГРАД, 1. априла (Тањуг) – Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић истакла је данас да није могуће дати предикцију како ће се кретати ширење корона вируса, али је упозорила да је све на грађанима.

“Предикцију би могли урадити када би знали који је број оних који неће поштовати социјално дистанцирање. Ми се надамо да ћемо сви бити одговорни и да ће се број инфекција ићи ка нули. Прича је врло једноставна теоретски, али очигледно није спроводљива”, објаснила је она упитана да објасни шта кажу бројеви, које су предикције минимума, максимума и шта можемо очекивати.

Кисић-Тепачевић је рекла да је до сада говорено о теоретским моделима, како могу изгледати епидемијске криве и који је наш циљ.

“Ми нисмо пасивни посматрачи који гледају како пролазе недеље и колико ће бити оболелих и умрлих. Ми утичемо својим понашањем на изглед те криве. Да ли је могло горе, могло је, да ли могло боље и спрече смртни исходи, могло је. Све је на нама”, казала је она.

Епидемиолог Предраг Кон указао је, с тим у вези, да данас има 160 инфицираних, што је максимум, али је додао и да је повећано тестирање.

“Ако из дана у дан крене да нагло расте то свакако показује појачање претње и погоршање ситуације. Сутра излазимо из четврте недеље. Предикције не могу бити као да нисмо ништа радили. Не можемо да знамо колико смо успели да успоримо. Ово што сада имамо показује да нисмо успели да зауставимо и добро успоримо ту криву“, указао је он.

Кон је указао да колико ће бити оболелих зависи од самог вируса и фреквенције контаката.

“Ако контаката нема то је број нула, не може да опстане вирус. Он живи само у цоцвеку, а ако спречите могућност да би преживео онда мора да се спречи да пређе на другог човека, и тако нестаје. То је суштина фреквенција контаката”, објаснио је он.

Original Article