Кон: Креће стрми успон, пета недеља се јасно најавила

БЕОГРАД, 3. априла (Тањуг) – Епидемиолог Предраг Кон указао је да је данас најцрњи дан са осам преминулих особа, уз 305 новозаражених, те да је јасно да креће стрми успон када је реч о броју оболелих од Ковида 19.

“Да ли ће бити малих предаха… али пета недеља се јасно најавила”, рекао је Кон на прес конференцији у Палати Србија.

Он је упозорио да је сада већ све питање здравстевне безбедности сваког појединца у држави – да ли ће схватити да се налазимо у крајње озбиљној ситуацији.

Додао је да број хоспитализованих прелази капацитете, те да бисмо били у већем проблему, да импровизоване болнице нису биле добро припремљене.

Одбацио је критике на друштвеним мрежама на рачун донетих мера, истичући да је то напад на здравствену безбедност.

“Ако се не разуме да је вирус у циркулацији и да је неопходно спречити његово преношење… Мере су донете само да то спрече, нема ту преговарања”, рекао је Кон.

Кон је навео да је у ГАК “Народни фронт” 75 запослених удаљено са посла – 46 позитивних, као и они којима није урађено тестирање или није потребно да се ради, али су удаљени из предострожности.

Навео је да су сви позитивни били у контакту са 150 особа, које су потпуно здраве и под посбеним надзором.

Пренео је да та болница ради и нашла је начин за то, односно исти посао ради мањи број људи.

Кон је додао да је у болници у Ћуприји четири лекара и четири техничара позитивно на корону и у болници, уз још седам лекара и три техничара који су у кућној изолацији.

Original Article