Лончар: Од почетка смо поштовали све препоруке струке

БЕОГРАД, 24. марта (Тањуг) – Држава је од почетка поштовала све препоруке струке, истакао је данас министар здравља Златибор Лончар одговарајући на коментар новинара да се стиче утисак да представници државе нису од самог почетка позвали грађане на одговрорност.

На коментар да се сада говори како су грађани били неодговорни упркос томе што је био утисак да и представници државе нису од старта послали такву поруку, Лончар је одговорио:

“Ипак, то је био само утисак, у сваком моменту и од првог момента смо поштовали све препоруке струке”.

Упитан зашто на конференцији није присутан доктор Бранислав Несторовић, уз констатацију новинара да ли је то због његове “шале” о корона вирусу, Лончар је рекао да је он део Кризног штаба и да је присуствовао свим састанцима, као и да је тренутно са њима.

“Несторовић је доктор који много помаже, ради и коме верујемо, а да ли ће данас или сутра присуствовати конференцији, зависи од његових обавеза и распореда”, казао је министар.

Заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је, на питање да ли смо успели са претходном тактиком и зашто нисмо задовољни, рекла да је без обзира на то ситуација под контролом, као и да би да није тако крива изгледала као пламен свеће.

“Уместо тога данашња крива нам показује да смо радили добар посао”, рекла је она и додао да и сада за већину случајева имамо утврђено како су се оболели од корона вируса заразили.

Са друге, стране сада се креће у напад и трагање за свим потенцијалним носиоцима тог вируса.

Кон, такође, каже да смо “добили шест до седам дана без наглог напада вируса на здравствени систем, али да смо осетили са ким имамо посла”.

Свакако да је, наводи, 21 особа на респиратору далеко од наивне, али да иде топлије време с обзиром да је пролеће.

Кон каже да сада вероватно има између 1.500 и 3.000 заражених који су на неки начин прикривени и поручује: “Наћи ћемо их или ће се они сами јавити”.

Додаје да ће сви нови случајеви бити смештени у болнице и објекте који су за то предвиђени, али и они стари који су потврђени и треба да доврше лечење.

“Тога не мора нико да се плаши, биће то добро. Сви смо прошли све и свашта и то ће да прође. Ако се будемо заједно држали и ово ће да прође”, поручио је Кон.

Original Article