Лончар: Струка подржава најстроже мере владе

БЕОГРАД, 20. марта (Тањуг) – Струка у потпуности подржава Владу Србије и председника Александар Вучића у доношењу најстрожих мера у борби против корона вируса, рекао је министар здравља Златибор Лончар и указао да наш здравствени систем ради у посебном режиму, и да би свака неодговорност свих нас могла би да доведе до рушења тог режима.

Већина здраственог система је ангажована у борби против корона вируса, али нити желимо, нити можемо да запоставимо друге људе, који имају тегобе и који не могу да чекају, рекао је министар на конференцији за новинаре.

Рекао је да је постигнут договор да домови здравља већи део својих капацитета користи за те људе којима је неопходна здраствена помоћ, а да за оне са респираторним инфекцијама имају одвојене капацитете.

У домовима здравља, додао је, има по минимум десетак телефонских линија да грађани могу да дођу до својих изабраних лекара, да добију савет или препоруку.

“Стање ће се мењати из дана у дан на основу захтева који буду постојали за примарни део зравствене заштите. Ми већ сада имамо преко хиљаду телефонских бројевима на којима дајемо информције и савете. Електронски рецепти важиће до даљњег”, рекао је Лончар.

Што се тича хроничних болесника, који иду на дијализу, хемотерапију или зрачење, Лончар је истакао да нема разлога да о томе размишљају, јер сваки пацијент са таквим потребама има код себе папир и нико га неће дирати током трајања забране кретанај.

Сви они, поновио је, имају упут о томе где иду, те је зато, истакао је, крајње неозбиљно да би неко могао да замисли да ће на пример трудница која се порађа бити зауствљена.

“Замолио бих да се са таквим стварима не шале и не играју”, упзорио је Лончар и истакао да је, како је рекао, “овде реч о изузетно озбиљној ситуацији”.

Ово је, истакао је, ситуција у којој здравствени систем користи све капацитете, лекари и медицинске сестре су посвећени пацијентима буквално по цео дан и целу ноћ, раде у сенама, ретко одлазе кућама.

“Зато бих молио све да то имају у виду. Они имају толико посла и овај њихов посао се пвећава зато што неко не жели да се понаша сходно ситуацији у којој се налазимо”, рекао је Лончар.

Поновио је да се овај вирус не може пренети на даљину, већ искључиво контактом, кадасе са неким видите.

“Према томе да ли ће неко да га пренесе некоме само зависи од нас лично, и ниоткога другог. Сутра не може нико да нам буде крив”, рекао је Лончар.

Поново је упозорио да сваки систем има своје границе издржљивости, па тако и нас здравствени систем и не само наш, већ и они мого бољи системи.

“То вам веома озбиљно кажем. Струка је крајње јединствена. Јуче на кризном штабу ниједан члан из струке није био против тога да се уведу најстроже мере које постоје да спречимо оно што још увек може да се спречи”, рекао је.

Према томе, истиче, што се струке тиче она је апсолутна подршка и влади и председнику и свима да се иде са најозбиљнијим мерама.

“Ми сутра нећемо моћи да објаснимо да смо срушили један здравствени систем зато што смо имали оне неодговорне којима није било стало ни до себе, ни до других”, рекао је Лончар и све грађане позвао на јединство, да једни дрругима помогнемо и да урадио све што је у нашој моћи да ову кризу пребродимо.

Original Article