Сајам од сутра у 8 сати почиње да прима прве пацијенте

БЕОГРАД, 27. марта (Тањуг) – Привремена болница на Београдском сајму ће сутра од осам сати ујутру почети да прима прве пацијенте, најавила је премијерка Ана Брнабић.

“То је следећи логичан корак у односу на масивно тестирање, дакле офанзива протов ЦОВИД 19 – да тестирамо више људи и да оне са блажим симптомима одмах шаљемо у привремене болнице, под лекарски наџор”, рекла је Бранбић.

Каже да је то најефикаснији начин да се боримо против тога, да излечимо те људе, заштитимо њихове породице и да после 14 или 28 дана знамо да су излечени и да могу да се врате и да наставе да се боре са свима нама.

Брнабић је рекла смо 22. дана у борби против корона вируса, што значи у “сред-среде” и да су пред нама две изузетно тешке недеље.

“Имамо конкретан доказ да мере забране кретања за старије од 65 година дају резултате. Ако упоредимо са Италијом, ми у Србији имамо 25,2 одсто регистрованих случајева старијих од 60 година док у Италији 57,9 одсто. У групи изнад 70 година у Србији 9,1 одсто а у Италији 39,5 одсто. У групи изнад 80 година 2,4 одсто док је у Италији 18,8 одсто”, рекла је Брнабић.

“Колико год били критиковани за потпуну забрану кретања старији од 65 година у урбаним срединама и старијим од 70 у руралним, ми смо поносни на ове резултате”, рекла је премијерка.

Истакла је да би ти резултати могли да буду и бољи, али да нам је потребна гвоздена дисциплина и да зато свако кретање, иако нема тренутно нових мера, мора да буде сведена на минимум.

“У следеће две недеље нам је потребна гвоздена дисциплина”, поручила је Брнабић.

Каже да је држава кренула у офанзиву у борби против корана вируса и то на три начина:

Први је, како наводи, масовно тестирање и Србија је у последњих 48 сати успела много тога да уради и подигне капацитете, пошто смо пре тога имали између 300 и 400 тестова дневно и само једну референтну лабораторију Торлак који је имао 300 тестова дневно, а Институт за јавно здравље Војводине 96 тестова дневно али су они опет морали да иду у Торак , сто је било уско грло.

Зато је донета одлука да и друге лабораторије буду референте и сада Институт за јавно здравље Ниш има 64 тестова дневно, КЦ Србије 870 тестова и са 1.500 брзих тестова дневно.

Такођа, референтна лабораторија за млеко која има око 1.000 тестова дневно, а у наредних четири дневно укупно капцитети ће бити подигнути од сутра на 2.500 тестова, рекла је Бранбић.

“Очекујемо да подигнемо на 4.500 у наредних неколико дана и правимо још једну нову лабораторију са партнерима из Кине на КЦ Србије за коју се надам да ћемо моћи да је отворимо 9. априла и тада ћемо имати капацитете за 7.000 само ПСР стандардних тестова и много више брзих тестова”, рекла је она.

Каже да у сутра у осам сати ујутру креће обука на ВМА тако да ће бити много већи број обучених људи за узимање брисева.

Друга ствар је већ поменуто масовно тестирање и прављење привремених болница, као што су Сајам у Београду, Чаир у Нишу, затим у Новом Саду.

Трећа ствар је пуна имплемантација и пошотравање казнене политике, рекла је Бранбић.

Каже да је данас завршено прво онлајн суђење и донета је прва пресуда за кршење правила самоизлација у Димитровграду и изречена је казна затвора од три године.

Додаје да се у притвору налази и 112 особа које ће имати исто суђење.

“То је најбољи начин да покажемо да је држава и спремна и озбиљна”, поручила је она.

Захвалила је здравственим радницима који раде 24 сата дневно.

“Молим вас за гвоздену дисциплину, ово је борба за све нас и зато су потребни минимални контакти у наредне две недеље”, рекла је Брнабић и поручила грађанима да зато остану кући.

Original Article