Стање пацијената: На интензивној нези један пацијент, остали имају блажу слику

Један пацијент заражен новим корона вирусом, који лежи у КЦ Војводина, има тежу клиничку слику болести и налази се на одељењу интензивне неге, осталих 18 имају лакшу клиничку слику болести у стабилном су стању и добро се осећају, каже директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић.

Он је за Тањуг рекао да се у Клиници за инфективне болести у Београду лечи осам пацијената који су инфицирани вирусом Ковид – 19, да је њихово здравствено стање стабилно, да скоро сви имају лакшу клиничку слику болести.

“Двоје пацијената има умерено тешку клиничку слику, али не захтевају никакве мере интензивног лечења. Сви се налазе на одељењу општег типа и њихово стање је у потпуности стабилно”, нагласио је Стевановић.

Подсећа да сви грађани који су били у контакту са оболелом особом или долазе из подручја које су под интензивном трансмисијом вируса, као што је Италија, а имају симптоме који указују на заразу, треба да се јаве надлежном епидемиологу.

“Симптроматологија која би била индикација за преглед је висока температура, интензиван кашаљ, болови у грудима, отежано дисање”, појаснио је Стевановић.

Напомиње да особе које имају симптоме респираторне инфекције, прехладе, треба да остану код куће, али да буду у сталном телефонском контакту са епидемиолошком службом или својим надлежним лекаром.

Контакт телефони надлежних епидемиолошких служби према месту пребивалишта могу се пронаћи на сајту Министарства здравља.

Original Article