10 grešaka pri krečenju koje morate izbeći

Foto: Profimedia

A mi smo tu da zavirimo u beleške iskusnih svetskih dizajnera i za vas pripremimo kratak pregled njihovih pravila… 

1. Nikad više neću obojiti plafon u belo, kaže Atalija Ders. Belo uvek ima malo sive u sebi i koju god nijansu bele da izaberete, ona deluje pomalo mrtvo. Najlepše je kad za tavanicu izaberete nežnu krem boju, ona daje toplinu i svetlost koja je sobi neophodna.

2. Koliko god da vam se dopada kombinacija boja mebl štofa na vašoj garnituri za sedenje, nikad nemojte izabrati jednu od njih za boju zidova, savetuje Sali Đordano. Dobićete upadljivu i neprivlačnu sobu. Pronađite nijansu željene boje u kojoj ima malo sive.

3. Najveća greška je popustiti pred potrebom da sve bude uzbudljivo i živopisno, kaže Tod Klajn. Prosto morate naći ravnotežu i dodati malo neutralnih boja inače ćete se osećati kao na ringišpilu.

4. Mora se naći neki kontinuitet mada to ne znači da u svim prostorijama upotrebite iste boje, objašnjava Mona Ros Berman. Jednostavno, kad idete iz sobe u sobu, treba da imate utisak da ste u istoj kući a ne da dnevna soba izgleda kao da je stigla sa neke druge planete. Ponavljanje kolorističkih ideja, a ne boja – to je jedno od rešenja.

5. Neutralne boje su uvek u modi, ali ako nema akcenata, nema ni lepote u njima, tvrdi Betsi Braun. U sobi ispunjenoj bež i krem tonovima morate imate nešto strogo i sjajno belo, ali i nešto crno. To će vam omogućiti da date lični pečat, a to znači i da morate biti hrabri!

6. Kakav god da je vaš izbor, ne preterujte, upozorava Tom Širer. Koju god kolorističku šemu da izaberete, ona gubi moć ako se vidi da ste je primenjivali prestrogo i preozbiljno. Morate znati kad da odstupite, kako da “olakšate” čitavu priču.

7. Zamislite sebe u prostoru, predlaže Sten Topol. To je odličan način da izaberete prave nijanse jer se često dobro osećamo u onom prostoru u kojem izgledamo lepo, tvrdi on.

8. Planirajte boje tako da su moguće i promene i razrade, praktična je Ešli Viteker. Niko ne kaže da treba da izaberete sve boje odjednom, već možete da započnete sa jednom paletom a da onda dodajete akcente.

9. Ne zaboravite da nije samo boja presudna za izgled već i kombinacija materijala na koji je nanosite i tipa završnog sloja date površine – lak, mat, polumat… Ako planirate tamne boje, one mogu da izgledaju prilično neugledno ako nemaju odličan završni sloj, a to postižete samo ako je priprema vrhunska i zato ne preskačite slojeve temeljne boje, napominje Meg Braf.

10. Proverite više nijansi boje koju tražite! Važno je da odabrana boja ima dubinu, jer površinske deluju skoro fluorescentno, objašnjava Suzan Kesler. To nije lako razlikovati, zato se uzdajte u svoj osećaj: ako osećate da vas boja vuče ka sebi, to je obično dobar znak da ima i dubinu. Ako vas odbija, tražite dalje…