10 jednostavnih savjeta za zdravlje očiju!

Vaše oči su važan dio vašeg zdravlja. Mnogi su načini kako ih održati zdravima, kao i kako održati dobar vid. Slijedite ove jednostavne korake kako biste održali zdravlje očiju do kasnih godina.

zdravlje očiju

Zdravlje očiju uvelike ovisi o očnim pregledima

Možete misliti kako vam je vid dobar i oči zdrave, no posjet profesionalcu očne njege za sveobuhvatni očni pregled jest jedini način na koji možete u to biti sigurni. Kada se radi o uobičajenim očnim problemima, neki ljudi ne uočavaju kako bi mogli vidjeti bolje s naočalama ili kontaktnim lećama.

Optical Express

Nadalje, mnoge očne bolesti poput glaukoma, dijabetičke očne bolesti te makularne degeneracije vezane uz dob nemaju nikakve upozoravajuće znakove. Prošireni očni pregled je jedini način na koji možete otkriti ove bolesti u ranim stadijima.

Tijekom sveobuhvatnog očnog pregleda, vaš oftalmolog vam kapa oči kako bi proširio zjenicu te na taj način dopustio da više svjetlosti uđe u oko. Ovo omogućuje oftalmologu da dobro pregleda zadnji dio oka te ispita postoje li ikakvi znakovi oštećenja ili bolesti. Vaš oftalmolog je jedina osoba koja može odrediti kakvo je zdravlje očiju.

Upoznajte se s obiteljskom poviješću očnih bolesti

Razgovarajte s članovima obitelji u vezi zdravlja njihovih očiju. Važno je znati ako itko ima dijagnozu očne bolesti ili stanja jer ih je mnogo nasljedno. To će vam pomoći pri određivanju imate li visok rizik za razvoj očne bolesti ili stanja.

Hranite se pažljivo kako biste zaštitili vid

Čuli ste kako je mrkva zdrava za vid. No prehrana bogata voćem i povrćem, osobito zelenim povrćem je važna za zdravlje očiju. Dokazano je i kako postoji korist od ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Saznajte koji su to dobri vitamini za oči!

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa što može voditi do gubitka vida, poput dijabetičke bolesti oka ili glaukoma. Ako imate problema pri održavanju zdrave kilaže, savjetujte se s liječnikom.

Zaštitite oči

Nosite zaštitne naočale pri sportskim aktivnostima ili aktivnostima oko kuće. Važno je izabrati pravilnu zaštitu za svaku vrstu aktivnosti. Većina zaštitnih leća načinjene su od polikarbonata, koji je deset puta jači no obična plastika.

Prestanite pušiti ili još bolje – nikad ne započinjite

Pušenje je štetno za vaše oči kao i za ostatak vašeg tijela. Pušenje je dokazano povezano s povećanim rizikom od razvoja makularne degeneracije vezane uz dob, katarakte te oštećenja optičkog živca, vodeći do sljepoće.

Budite in i nosite sunčane naočale

Sunčane naočale su odličan modni dodatak, no njihova je svrha zaštititi vaše oči od sunčeva ultraljubičastog zračenja. Kada kupujete sunčane naočale, potražite one koje blokiraju 99-100% UV-A i UV-B zračenja.

Odmorite oči

Ako provodite mnogo vremena za računalom ili fokusirajući se na jednu stvar, ponekad zaboravite treptati te vaše oči postaju umorne. Isprobajte pravilo 20-20-20: Svakih 20 minuta pogledajte oko 20 stopa ispred sebe u trajanju od 20 sekundi. To bi trebalo smanjiti naprezanje očiju.

Temeljito perite ruke i kontaktne leće

Kako biste izbjegli rizik od infekcija, uvijek dobro operite ruke prije stavljanja ili skidanja kontaktnih leća. Budite sigurni kako ste dezinficirali kontaktne leće te ih zamijenili na vrijeme.

Nosite zaštitu za oči na radnom mjestu

Poslodavci su dužni omogućiti sigurnu radnu okolinu. Ako je zaštitna oprema za oči potrebna na vašem poslu, stvorite naviku nošenja prigodnog tipa opreme cijelo vrijeme i ohrabrite kolege da čine isto. Zdravlje očiju iznimno je važno.