10 svakodnevnih proizvoda za koje mislimo da su zdravi, a nisu

pixabay.com

Neki proizvodi koje svakodnevno koristimo trebalo bi da poboljšaju naše zdravlje, ali mogu imati potpuno suprotan efekat ako se njima služimo na pogrešan način…

Ove proizvode kupujemo sa najboljim namerama: antibakterijski sapun kako bismo ubili bakterije, pastu za zube kako bismo sprečili pojavu karijesa, ovlaživač vazduha kako bismo smanjili začepljenje sinusa… Ipak, svakog dana upravo ovi proizvodi mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili uzrokuju brojne druge probleme ako ih koristimo neispravno.

Dakle, pazite da ne činite ove greške:

1. Sunđer za tuširanje
Iako je tuširanje prijatnije uz sunđer i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

“Sunđeri su savršeno mesto za rast bakterija, gljivica i plesni”, kaže doktorka Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem telu (makar bila minijaturna, od brijača), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete da koristiti sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji ne mogu da se razmnožavaju bakterije i plesan. Uz to, menjajte sunđer svakog meseca i posle svakog korišćenja dobro ga isperite i iscedite, pa ga ostavite na hladnom, suvom mestu.

2. Prečišćivač vazduha
Ovaj uređaj mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali, ako ga nedovoljno često čistite, na njemu mogu da se razviju plesan i patogeni, a mogu početi da bujaju i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama.

Ako preko noći koristite ovlaživač, nemojte samo da ga isključite, jer preostala voda u posudi može da bude domaćin plesni. Prospite preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i sunđerom.

3. Štapići za uši
Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uveta od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, ali ako se previše nagomila može da prouzrokuje bolove i upale – a to činite kad čistite vosak, jer deo njega uvek ugurate samo dublje u uvo.

Zato zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste deo koji možete da očistite ako maramicom i prstom pređete oko ulaza u uvo.

4. Antibakterijski sapun
Dokle god pošteno trljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neefikasni, kaže profesorka epidemiologije sa Kolumbije, Elejn Larson. Istraživanje u kome su učestvovala dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo je da su obe porodice jednako često obolevale.

Takođe, utvrđeno je da neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu da stvore otpornost na antibakterijske sastojke.

Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

5. Stolica
Svi znamo koliko je opasno konstantno sedenje. Na taj način povećavate rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i smrtnosti. Nažalost, čak i ako redovno vežbate, to ne umanjuje značaj celodnevnog sedenja na poslu, a zatim još i uveče pred televizijom ili kompjuterom.

Ustanite kadgod možete, odite do kolege ako vam je potreban, umesto da mu se javite na čet, uzmite malu čašu vode i često idite da je napunite. Lagana dvominutna šetnja svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 posto u poređenju s celodnevnim sedenjem.

6. Blender
Naravno da perete blender posle svake upotrebe, ali verovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na ivici posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar sa najviše bakterija u kuhinji, i da može da sadrži salmonelu, Ešerihiju koli, gljivice i plesan. Tako da odsad nadalje, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj deo.

7. Pribor za uređivanje noktiju
Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može da bude pun prljavih tajni. Naime normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, turpiju i slične stvari. Ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije brzo mogu da se razmnože na njima, što može da dovede do pojave kožne infekcije.

Zato posle svake upotrebe, sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen za pete zamenite na svake tri-četiri nedelje i nikako nemojte da delite svoj pribor!

8. Gumena špatula
Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali, da li vam je ikada palo na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i plesan.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu špatulu, tj. oba dela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete.

9. Plišane igračke
Bilo da čuvate svoje primerke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaći kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjanjte ih na svake dve-tri nedelje ili ih zamotajte u plastičnu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču, kako biste uništili grinje.

10. Pasta za izbeljivanje zuba
Svi se oslanjamo na pastu za sveži dah i čiste zube, ali mnoge od njih dizajnirane su za izbeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može da pojača osetljivost i da “istroši” zubnu gleđ, kaže Klifton M. Ceri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.

Ili ih nemojte uopšte koristiti ili potražite preporuku od svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, penosi 24sata.hr.