13 najčešćih grešaka sa kosom koje treba da izbegavate

Mnogi od nas žive u uverenju da sami najbolje znamo šta je dobro za našu kosu. Ali, ispostavlja se da mnogo toga radimo pogrešno. Stručnjaci ukazuju su na 13 najčešćih grešaka koje pravimo prilikom stilizovanja kose.

 

1. Ravnanje kose

Ravnanje delova kose koje ste već tretirali sredstvima za ravnanje vodi oštećenju kose i pucanju. Morate da znate da sredstva za ravnavanje treba da nanosite samo na izrastak, odnosno na deo kose koji još nije tretiran. Najbolje je da to radite kod frizera. Ako ste kosu previše puta ravnali, koristite regeneratore, maske i proteinske tretmane kako biste je ojačali.

2. Farbanje

Većina žena ne izabere dobru nijansu boje i ne uskladi je sa bojom tena pa kosa ispadne pretamna. S obzirom na to da ćete najverovatnije završiti kod frizera na popravljanju, preporuka je da uštedite vreme i novac i da se na farbanje odmah uputite kod profesionalaca.

3. Šiške

Ukoliko sami skraćujete šiške postoji opasnost da ih previše skratite i da vam čelo izgleda preširoko, a vi ćete izgledati kao devojčica. Šiške treba seći vertikalno, a ne horizontalno, a to će najbolje umeti da urade u frizerskom salonu.

4. Prečesto pranje kose

Kosu ne treba prati svaki dan. Frizura ionako bolje izgleda drugi dan nego kad je kosa tek oprana. Ako želite da osvežiti kosu između pranja koristite šampon za suvo pranje.

5. Korišćenje vrućih uređaja za stilizovanje na mokroj kosi

To nikako nije dobra ideja. Kada se žene u žurbi spremaju, često naprave ovu grešku. Vrući aparati poput onog za uvijanje ili za ravnanje kose isuše mokru kosu i spaljuju folikule. Kosa bi uvek trebalo da bude u potpunosti suva pre no što je oblikujete uvijačem ili presom.

6. Proizvodi s alkoholom i deterdžentom

Imate suvu i neposlušnu kosu? Proverite sastojke na proizvodima koje koristite, a ako među njima vidite i ove dve stavke, izbegavajte ih.

7. Zamršena kosa

Da biste je razmrsili kako treba, morate imati strpljenja i dobre živce. Na zamršenu kosu stavite malo regeneratora i pustite da deluje nekoliko minuta. Potom nežno raščešljajte pre nego što odete kod frizere i ošišate taj višak.

8. Pregrubo sušenje peškirom

Samo zato što ste u filmovima videli kako glumica umota opranu kosu u beli peškir, ne znači da je to ispravan način sušenja kose. Peškiri takođe mogu biti pregrubi prema kosi i korenu kose. Stara majica koja sadrži mikrofiber mnogo je mekša i idealna za sušenje kose.

9. Nanošenje regeneratora na celu glavu

Kada nanosite ovaj hidrirajući proizvod trebalo bi da se koncentrišete na vrhove kose. Kad vam je teme prekriveno regeneratorom, stvoriće se lepljivi sloj i rezultat neće biti baš sjajan.

10. Feniranje

Zadržavanjem topline iz fena na jednom delu kose možete je spržiti. Stručnjaci preporučuju da se fen neprestano kreće po celoj kosi.

11. Neredovno šišanje

Česta ženska opsesija dugom kosom rezultira time da izbegavate šišanje iako vam je potrebno. Posavetujte se sa svojim frizerom koliko često treba da se šišate.

12. Vezanje kose u rep

Svakodnevno nošenje repa ili punđe kao i stiskanje kose gumicom nikako nije preporučljivo jer se kosa tako lomi.

13. Noćna nega

Mnoge žene za njegu svoje kose ništa ne preduzimaju tokom noći. Stručnjaci savetuju da je za kosu dobro da spavate na svilenim jastučnicama ili da na glavu stavite svilenu noćnu kapicu. Tako ćete zadržati vlažnost i volumen, jer pamuk isušuje kosu.

Kosa kao slama, ima li rešenja?