13 snažnih poruka koje morate preneti svojoj ćerki

(foto: Pinterest)

Svaki roditelj bi trebalo da nauči svoje dete pravilima lepog ponašanja. Ali, uz bonton bitno je i da svaki roditelj ohrabri svoje dete i da jača njegovo samopouzdanje. 

Toni Hammer majka je petogodišnje devojčice, a njena objava na Facebooku u u dve nedelje je “zaradila” 11 hiljada lajkova i skoro hiljadu pohvala u obliku komentara, a reč je o otvorenom pismu koje je ova mama napisala svojoj ćerki.

To pismo sadrži 13 saveta, odnosno 13 stvari zbog kojih se njena ćerka ne bi trebalo izvinjavati i pravdavati. Radi se o jednom vrlo bitnom podsetniku koji zapravo važi za sve devojčice, devojke i žene.

Mojoj ćerki,

– Nemoj se izvinjavati kada se neko drugi zaljubi u tebe.

– Nemoj reći “oprosti što toliko gnjavim”. Nisi gnjavator. Ti si osoba sa osećanjima i mislima koja zaslužuje poštovanje.

– Nemoj izmišljati razloge zbog kojih ne možeš izaći sa dečkom sa kojim stvarno ne želiš izaći. Nikome ne duguješ objašnjenje. Jednostavno “ne, hvala” trebalo bi biti prihvatljivo.

– Nemoj previše razmišljati o tome šta jedeš pred ljudima. Ako si gladna, jedi, i jedi ono što želiš. Ako želiš picu, onda nemoj naručiti salatu zbog drugih ljudi oko sebe. Naruči prokletu picu.

– Nemoj imati dugu kosu samo kako bi usrećila nekog drugog.

– Nemoj nositi haljinu ako ne želiš.

– Nemoj ostati u kući samo zato što nemaš sa kim izaći napolje. Izvedi samu sebe! Iskustva stvaraj sama i za sebe.

– Nemoj zadržavati svoje suze. Plakanje znači da osećaš nešto što bi trebalo izaći na površinu. To nije slabost. To znači biti ljudsko biće.

– Nemoj se smejati samo zato što ti je neko rekao da to učiniš.

– Nemoj se bojati da se smeješ svojim šalama.

– Nemoj reći “da” iz pristojnosti. Reci “ne” jer je to tvoj život.

– Nemoj sakrivati svoje mišljenje. Govori glasno!

– Nemoj se izvinjavati zbog onoga ko si. Budi hrabra i odvažna i predivna. Budi neopravdano svoja. 

Izvor: BoredPanda